Was vroeger echt alles beter?

Zou bijna heel hard willen roepen: “Neeee…” en toch kom ik heel vaak opmerkingen tegen van “toen” was het nog gezellig of “toen” had men nog respect voor elkaar. Hoe dat komt weet ik eigenlijk niet, het is gewoon de hang naar nostalgie denk ik naarmate je ouder wordt.

Kan me niet voorstellen dat je echt terug verlangt naar de kolenkachel en je er ‘s morgens op je knietjes voor ligt om hem “uit” te halen, inclusief de “slakken” en met houtjes en papier dat ding weer aan te maken… Wat een stof en een rook, vooral als het wat mistig was dan trok de schoorsteen niet. En wat denk je van die zware kolenkit die je vol moest scheppen in dat donkere koude kolenhok? Dan nog een wasrekje er omheen met kleding, die werden bijna gebakken 😉

Op school was ik zo bang voor de bovenmeester, dat toen ik zijn fiets een keer per ongeluk omgooide ik in mijn broek plaste van de zenuwen. En waar de kinderen van de boeren in de omgeving een streepje voor hadden, al waren ze nog zo stom, toch een voldoende kregen.

Of als je aan de noordkant van een dorp woonde je klappen kreeg halverwege het dorp van de jongens aan de zuidkant zodat je niet naar het zwembad durfde of als ergens kermis was je niet in je hoofd moest halen een meisje uit een ander dorp te versieren…

Natuurlijk was mijn moeder ook altijd thuis en heb ik zelf ook wel eens dat ik denk bij de kindjes van nu: “ah gossie”, maar ze zijn nu wel eerder zelfstandig. De moeders waren vroeger ook niet altijd gezellig hoor, veel gepoets, een hele dag wasdag, twee keer per jaar gehele schoonmaak, alles strijken om het nog maar niet te hebben over uuuuuren gekookte spruiten of andijvie, want het moest goed gaar.

Natuurlijk was het gezellig een krant met pelpinda’s en dan de radio aan maar dat soort momenten kun je nu ook nog maken en daar is best nog tijd voor. Net als een praatje met de buren, kost niks en is gezellig. Zelfs als ze uit verre landen komen en als ze je niet verstaan, een lach doet ook wonderen.

Respect moet je ook verdienen dat komt niet maar zo aanwaaien en al helemaal niet als je alleen maar gal blijft spugen via social media. Maar ja vroeger had je ook al mensen die de “lopende krant” waren en waar je een grote schep zout bij moest doen.

Kan nog duizend voorbeelden geven maar ik ben blij dat ik dit nu allemaal nog mee mag maken… een blog maken stel je voor…

Geniet en maak er ook NU wat moois van en koester de mooie herinneringen en maak voor de mensen om ons heen NU mooie herinneringen.

Liefs Jetske

© De foto met quote is van Martin Gijzemijter, die ons toestemming heeft gegeven om deze foto te gebruiken, bedankt!

1 Comment on Was vroeger echt alles beter?

  1. Leuk, mooiebdingen koester je, een ding was vroeger absoluut beter. Mijn ouders en broer waren er nog.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: