Zaanse Kathmandu Kitchen: Indiase parel aan de Zaan

Afgelopen donderdag was ik samen met mijn man Marco in Restaurant Zaanse Kathmandu Kitchen. Dit restaurant is vanaf augustus 2017 gevestigd in het pand De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan (in mijn jeugd daar mijn 1e concert van De Dijk gezien, niet te verstaan maar dat even terzijde…). Het is het oudste houten horecapand van Nederland (1626) en is in september 2012 opgeleverd na een volledige restauratie. Zo’n typisch Zaans rijksmonument met daarin een Indiaas/Nepalees restaurant… ik was er een beetje huiverig voor.

Zeer aangenaam verrast was ik toen ik aankwam bij het pand, buiten stonden de oliefakkels uitnodigend te branden en binnen werden wij verwelkomd door de gastheer van Zaanse Kathmandu Kitchen. In tegenstelling tot veel Indiase restaurants (denk aan tl-balken en plastic op de tafel) is Zaanse Kathmandu Kitchen zeer sfeervol. Wij hebben ons laten verrassen door het menu waar zij winnaar van de Nationale Restaurant Week 2017 mee zijn geworden.

Als aperitief kregen wij papadums (een traditionele soort van grote cracker) welke afgebroken en gedipt kon worden in de overheerlijke pittige mangochutney, yoghurt met subtiele mintsmaak of uiensalade.

Het voorgerecht bestond uit 2 Nepalese momo’s: dumplings met lamsvlees. Momo’s zijn gemaakt van een eenvoudige deeg van bloem met water en gevuld met lamsgehakt. Bereid met gember, uien, knoflook, koriander en speciale Nepalese kruiden. Ze worden vervolgens gestoomd en geserveerd met een zelfgemaakte zeer smakelijke pittige tomaten/sesamsaus vermengd met kruiden. Daarnaast lagen 2 champignon pakora’s. Deze waren gevuld met Nepalese kaas en spinazie en in kikkererwtbeslag gefrituurd, een verrukkelijke combinatie!

Als hoofdgerecht kregen wij lamscurry, bereid in een gekruide currysaus met verse knoflook, tomaten en koriander. Daarnaast tandoori gemarineerde lamskoteletten en tandoori kip, beide gegrild in de kleioven. Het woord tandoori komt van het Hindiwoord tandoor, dat kleioven betekent. Dit alles geserveerd met basmatirijst, gemixte groente (ik ben helemaal niet zo groentefan maar dit was erg smaakvol gekruid) en naanbrood (zacht brood gebakken in de kleioven). Marco en ik hebben werkelijk zitten smullen en alle schaaltjes, bordjes en schotels waren schoon op! Oké, ik geef toe… nog even een vinger erdoor om dat laatste beetje curry eruit te krijgen, zoooooo lekker…

Als toetje had Marco crème brûlée met zelfgemaakt vanille-ijs. Niet echt Oosters maar wel erg lekker 🙂 en ik een tartaar van tropische fruit met kletskop en guave-ijs, dit alles afgesloten met een heerlijk kopje koffie.

Deze authentieke gerechten uit India en Nepal gecombineerd met de enorme gastvrijheid van de Zaanse Kathamandu Kitchen hebben ons heerlijke culinaire avond bezorgd ♥ en vraagt zeker om herhaling (mam, wanneer zullen wij heen?)

Liefs Sandra

Zaanse Kathmandu Kitchen is van 15:00 tot 22:00 uur geopend – Locatie: Hoogstraat 4, 1541 KX Koog aan de Zaan, 075-628 5588, website http://www.kathmandukitchen.nl/AMS/

 

Kijk op de Facebookpagina voor het laatste nieuws van Zaanse Kathmandu Kitchen. Op zondag 12 november a.s. hebben zij een Walking Dinner: een arrangement met nieuwe gerechten met passende wijn bij elk gerecht.

2 Comments on Zaanse Kathmandu Kitchen: Indiase parel aan de Zaan

  1. Dat klinkt allemaal erg lekker. Is dat het voormalige restaurant de 5 e Smaak?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: