Het Klaprozenjaar- Corina Bomann

Wat een plaatje dit boek met al die prachtige klaprozen aan de zijkant ♥ wat mij betreft zou elk boek wel zoiets mogen hebben, ik hou ervan! “Het Klaprozenjaar” is alweer het 7e boek van de Duitse schrijfster Corina Bomann. Waar gaat het boek over?

Nicole groeide op als enig kind zonder vader en sindsdien droomt ze ervan zelf ooit een groot gezin te hebben. Als ze tot haar grote vreugde merkt dat ze zwanger is, lijkt haar droom werkelijkheid te worden… tot bij een onderzoek duidelijk wordt dat haar baby een erfelijke hartafwijking heeft. Maar zij en haar man noch haar moeder zijn de oorzaak van het defecte gen. Bang en vol brandende vragen gaat Nicole naar haar moeder, die in het verleden nooit over Nicoles vader wilde praten.

Geconfronteerd met het verdriet van haar dochter begint -Marianne te vertellen: over de jaren na de Tweede Wereld-oorlog en de verbittering over alles wat Duits was die toen heerste; over haar grote liefde uit Frankrijk en de tijd die hen langzaam maar zeker uit elkaar dreef; over de grote eenzaamheid die ze sindsdien elke dag voelde. Nicole, diep geraakt door het verhaal van haar moeder, besluit dat het tijd wordt om de wonden uit het verleden te helen en haar kind een -toekomst te geven, en ze gaat op zoek naar haar vader…

Recensie:

Dat het de moeite loont om soms even door te zetten in een boek toont “Het Klaprozenjaar” aan. Ik vind namelijk dat de schrijfster hoofdpersonage Nicole niet erg sympathiek heeft neergezet, waardoor ik mij zeer aan haar ergerde. Gelukkig heb ik doorgelezen want het verhaal van haar moeder Marianne over haar jeugd in Duitsland en in de jaren ’70 als lerares in het kleine dorpje Bar-le-duc in Frankrijk is hartverscheurend. Het blijkt dat zelfs jaren na de 2e wereldoorlog veel mensen in Bar-le-duc anti-Duits zijn en dat heeft zij in het jaar dat zij daar woonde overduidelijk gemerkt. Afgewisseld tussen het heden met Nicole en het verleden van moeder Marianne maakt het toch een fijn boek om te lezen waardoor je begrip voor beide kanten, de Duitse en de Franse, kunt opbrengen. Uiteindelijk overwint de liefde alles…

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Corina Bomann – Uitgeverij: Boekerij – 416 pagina’s – Verschenen: september 2017 – ISBN: 9789022576939.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: