Om wie je bent – Aaltje van Zweden

Als moeder van een kind met een vorm van autisme was ik bijzonder geïnteresseerd in het boek van Aaltje van Zweden. Uiteraard wist ik dat zij een zoon heeft met en dat zij de grondlegger is van het Papagenohuis, maar de vrouw achter… geen idee…. waar gaat het boek over?

Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven.
Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is.
In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van 's werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

Recensie:
Aaltje van Zweden schrijft niet alleen over de struggle en zoektocht naar een diagnose en hulp voor haar zoon Benjamin maar laat ook zien welk verleden zij meedraagt en hoe dit haar heeft gevormd in haar verdere leven. Zij heeft hierdoor voor mij echt een gezicht gekregen. Door haar enorme drive als moeder in combinatie met de bekendheid van haar man en contacten over de hele wereld betekent zij enorm veel voor het autisme in Nederland. Wat blijft en wat duidelijk ook in dit boek naar voren komt is de universele onzekerheid van een moeder met een kind met autisme: wat heeft mijn kind, hoe kan ik mijn kind zo goed mogelijk helpen en hoe zal het mijn kind vergaan zonder mij? Voor mij is de laatste zin in het boek: “In mijn donkerste momenten had ik niet kunnen bevroeden dat Benjamin juist een schatkamer voor ons zou openen door ons te leren volledig te accepteren wat het leven ons brengt” heel herkenbaar ♥

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Aaltje van Zweden – Uitgeverij: Ambo|Anthos – 239 pagina’s – Verschenen: september 2017 – ISBN: 9789026338403.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: