De Zaak Magritte – Toni Coppers

Toni Coppers is een Vlaamse schrijver en scenarist. Hij werd vooral bekend door zijn serie misdaadromans rond de Antwerpse commissaris Liese Meerhout waarmee in hij 2014 de Hercule Poirotprijs (een jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman) binnensleepte. Omdat ik nog niet bekend ben met zijn werk leek het mij handig om eerst de stand-alone “De Zaak Magritte” te gaan lezen. Naar aanleiding van het internationale Magritte-jaar werd Toni Coppers door de erven van René Magritte (Belgisch surrealistisch kunstschilder) gevraagd om een misdaadroman te schrijven die de wereld van de schilder eer zou aandoen. Waar gaat het boek over?

November 2017. Het leven van Alex Berger, een Brusselse rechercheur, staat in de wacht sinds zijn vrouw Camille overleed bij de terroristische aanslagen in Parijs, bijna twee jaar geleden. Ze werd neergeschoten op het terras van Le Carillon, waar ze met vriendinnen aan het aperitieven was. Sinds die dag is Berger een emotioneel wrak. Een man zonder hoop die te veel drinkt en om weinig of niets geeft. Zijn dromen zijn gevuld met gruwelijke nachtmerries waarin zijn vrouw hem telkens smekend komt vragen waarom hij haar niet gered heeft.

Tegelijk wordt een bizar spoor van moorden getrokken door Brussel en Parijs. Telkens vinden de speurders bij het slachtoffer hetzelfde briefje: 'Ceci n'est pas un suicide'...

Recensie:

Geen woord teveel gebruikt Toni Coppers om mij als lezer aan zijn lippen te laten hangen. Hierdoor heeft elk woord betekenis en hakt het verhaal er ontzettend in. De eenzaamheid, de wanhoop en het schuldgevoel, die rechercheur Alex Berger ondervindt na de dood van zijn vrouw bij een terroristische aanslag in Parijs, zijn zo ontzettend goed beschreven dat ik na het lezen van dit boek een soort van aangeslagen achterbleef. Dit in combinatie met de verhaallijn van de moorden en de daaraan gekoppelde achtergronden die haarfijn gefileerd worden door Copper maken dit ook een boek om niet snel uit mijn gedachten te krijgen… oh ja, laten wij vooral het sausje Magritte niet vergeten, briljant in deze thriller verwerkt, chapeau! Tijd om zijn andere werk snel te gaan lezen, want het smaakt zeker naar meer!

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Toni Coppers – Uitgeverij: Manteau – 272 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – ISBN: 9789022333358

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: