Hasselback van zoete aardappelen

Hasselback is een manier om aardappelen te roosteren in de oven. De aardappelen (of andere groenten of fruit zoals bijvoorbeeld appel) worden ingesneden en dan geroosterd in de oven. Deze manier van aardappelen te bereiden is voor het eerst gedaan door een chef in het Zweedse restaurant Hasselbacken. Vandaar de naam Hasselback. Vooral in Amerika is het erg populair. Deze hasselback van zoete aardappelen is even een klusje, maar dan serveer je wel iets bijzonders. Houdt er wel rekening mee dat de aardappelen lang nodig hebben om te garen in de oven.
De truc is om de aardappel tussen twee chopsticks te leggen en dan in te snijden. Op deze manier voorkom je dat je de aardappel helemaal doorsnijdt.

Ik heb gerookte mozzarella gebruikt voor dit gerecht, ten eerste omdat ik dit kaasje meegekregen had van Buffalo Farm Twente en ten tweede omdat het rokerige heel goed past bij het zoete van de aardappel. Als je geen gerookte mozzarella kunt vinden, gebruik dan een ander soort gerookte kaas wat goed smelt. En wel roomboter gebruiken hè. En geen margarine!

Ingrediënten:

  • 4 zoete aardappelen
  • olijfolie
  • 4 takjes tijm
  • zout
  • 125 gr gerookte mozzarella
  • 40 gr roomboter
  • 20 salieblaadjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200˚C.

Spoel de zoete aardappelen schoon en dep ze droog. Snijd aan de onderkant een klein plakje eraf, zodat de aardappelen goed blijven liggen.

Zet een aardappel tussen 2 stokjes en snijd ze om de halve centimeter net niet helemaal door. Herhaal dit met alle aardappelen.

Zet ze in een ovenschaal en giet er wat olijfolie over. Leg op elke aardappel een takje tijm en strooi er wat zout over.

Dek de schaal nu goed af met aluminiumfolie en zet de schaal in de oven. Bak de aardappelen in ongeveer 60-75 minuten gaar. Haal na 60 minuten het aluminiumfolie eraf en bak ze verder af.

Snijd de mozzarella in hele dunne plakjes. Haal de aardappelen uit de oven als ze gaar zijn en stop de mozzarellaplakjes in de inkepingen. Zet de schaal weer in de oven tot de kaas gesmolten is.

Verwarm ondertussen de roomboter in pan en bak hierin de salieblaadjes krokant. Haal de zoete aardappelen uit de oven en giet de boter met salie erover.

Eet smakelijk!

Dit recept en nog vele anderen zijn te vinden op: culinea

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: