Meet & greet Sophie Hannah

Op zaterdag 20 januari 2018 tuften Marco en ik richting Rotterdam, nou ja, Marco tufte en ik had mij er naast gedrapeerd. Lange leve de echtgenoot die werkelijk overal de weg weet ♥ dat is nogal handig als je kaartjes wint voor een event met de bekende Britse thrillerschrijfster Sophie Hannah. Haar boeken worden in 27 landen uitgegeven en nu was zij in Nederland om haar nieuwste boek “Heb jij haar gezien” te promoten. Zij werd geflankeerd door het neusje van de zalm aan Nederlandse thrillerschrijfsters t.w. Isa Maron, Inge Ipenburg en Simone van der Vlugt.

De bijeenkomst vond plaats in het AD-gebouw in Rotterdam, in de hal was het een gezellige verzameling aan thrillerliefhebbers en na een turbulente rit in de lift (wie hing er tegen de alarmknop met haar poezelige bips, en nee, ik was het niet….) werden wij gastvrij met koffie en een minimuffin onthaald.

De middag werd geleid door Janneke Siebelink, hoofdredactrice van Bol.com. Inge Ipenburg las een stukje voor uit “Heb je haar gezien” van Sophie Hannah. Met haar overbekende en zeer prettig om naar te luisteren stem nam zij ons mee naar het welnessresort waar het boek zich afspeelt. In dit resort staat een zilveren pot waar je briefjes in kunt stoppen met daarin je problemen. Het schijnt dat deze problemen dan oplossen…

Hierna was het de beurt aan Sophie Hannah, wat een heerlijke authentieke vrouw. In tegenstelling tot haar Nederlandse collega’s welke in outfitje 1 waren aangetreden, zat zij daar in een fluwelen broek, geruit overhemd, blote voeten met fitflops aan en haar haar op standje storm compleet zichzelf te zijn, heerlijk! Gepassioneerd vertelde zij in dat prachtige Engels over the holy grail for a crime novelle, dat zij als young child al obsessed was by mysterystories en dat zij in real life ook graag mysteries oplost. Als fervent musicalfan heeft zij naast het boeken schrijven ook de hand in een nieuwe murder mystery musical, met als insteek The Mousetrap meets Mathilda. Dat zij ontzettend fan is van Agatha Christie steekt zij niet onder stoelen of banken. Zij straalt zelfs de Engelse kordaatheid van Mrs. Marple uit!

Voordat Sophie gaat schrijven maakt zij een draft met 100/120 pagina’s waarin zij de hele verhaallijn beschrijft, een soort van architecture of the story! Dit belemmert haar zeker niet in haar creatieve proces want regelmatig wijkt zij af van deze draft om toch nog wat dingen te veranderen in haar boek.

Na dit interview kwam Isa Maron, zij is bekend van het vierluik “de Noordzeemoorden”, zij vertelde over “De schaal van het kwaad”, bedacht door een Amerikaanse psychiater en bevat 22 treden. De laagste trede is de “justified homicide”. Een gevalletje van: jij wordt belaagd en je kunt niets anders dan jezelf verdedigen en hierdoor vermoordt je de belager…. Isa gaf een mooie twist aan deze Schaal van het Kwaad want als er nu geen mannen meer zouden zijn maar alleen vrouwen, zou deze Schaal dan nog steeds bestaan?

Als afsluiting was er een discussie of vrouwelijke thrillerschrijfsters beter zijn dan de mannelijke thrillerschrijvers. Sophie Hannah was daar kort en nogal duidelijk over, het maakt helemaal niets uit. Je hebt goede en slechte schrijvers, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ook hoopt zij dat de jeugd en eigenlijk de mensheid in zijn algemeen, meer gaat lezen. Zij kan zich mateloos irriteren aan de haar 2 pubers die alleen maar hangen met hun smartphone op de bank en geen letter lezen 😉 herkenbaar voor veel ouders denk ik?

Na deze leuke middag was er ruimte om het boek te kopen en natuurlijk voor het gebruikelijke signeer- en fotomoment! Helaas zijn wij de rondleiding over de redactie misgelopen omdat ik toen net aan kon schuiven bij Sophie Hannah. Het zou heel leuk zijn als het AD vaker van dit soort leuke events organiseert want het smaakt zeker naar meer!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: