Reinigen met Alpha Ventilatie

Vorige week had ik bezoek van een monteur van Alpha Ventilatie uit Utrecht. Zij bestrijken heel Nederland om mechanische ventilatie en WTW Units te reinigen.

Met het schaamrood op mijn kaken moet ik bekennen dat onze mechanische ventilatie nog nooit was schoongemaakt (en ik woon hier al 20 jaar…) en dat was dan ook overduidelijk te zien. Voordat de reiniging plaats vond, maakte de monteur foto’s aan de binnenkant van het kanaal om te kijken waar het stof zat. Nooit geweten dat er in zo’n kanaal zo veel viezigheid verzameld kan zitten!

Van alle ventilatiepunten werden de roosters afgehaald en tijdelijk even dichtgemaakt zodat bij reiniging de viezigheid het afvoerkanaal in gaat en niet via de ventilatiepunten naar buiten komt. Daarna werd punt voor punt de kanalen schoongemaakt d.m.v. een roterende borstel aan een 6 meter lange slang. Het resultaat was werkelijk verbluffend, het kanaal was weer helemaal schoon!

Daarna werd de ventilatiebox onder handen genomen, het is een wonder dat deze ventilatiebox nog enig teken van leven vertoonde, zoooooooo vies… het was ook niet zo gek dat deze box weinig lucht meer afvoerde en ontzettende herrie maakte. Na het schoonmaken (of zeg maar liever: afbikken van het vuil en stof) werkt de box weer helemaal naar behoren en (niet onbelangrijk in mijn geval) geruisloos!

Als ik had geweten hoe vies de kanalen kunnen worden en wat voor invloed zo’n goor ventilatiesysteem kan hebben had ik al veel eerder een reiniging laten uitvoeren! Wat zijn nu de drie belangrijkste redenen om een mechanisch ventilatiesysteem te reinigen?

  • Afname van de werking van het ventilatiesysteem – Logisch met al die viezigheid in de kanalen en de box.
  • Gezondheidsklachten – denk aan bacteriën en schimmels die lekker in die kanalen gaan nestelen (brrrr!). Daarnaast is er een toename van het pollen en stofgehalte waardoor allergische mensen meer last ondervinden.
  • Verhoging van energiekosten. Ook niet onbelangrijk, doordat de luchtvochtigheid in de woning toeneemt is de temperatuur moeilijker te beïnvloeden. Daarnaast gaat de ventilatiebox ook harder werken om alsnog zo goed als mogelijk te functioneren waardoor deze meer elektriciteit verbruikt.

De bijzonder vriendelijke monteur heeft alle kapjes/roosters weer op de ventilatiepunten geplaatst en alles weer keurig opgeruimd.  En ik? Ik geniet van de stilte en vooral van de schone lucht in huis! Zeker weten dat ik het niet meer zo ver (lees: zo smerig) laat komen en om de paar jaar mijn ventilatiesysteem lekker laat schoon maken door Alpha Ventilatie!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: