Wat ruik ik?

Laatst las ik een artikel dat de zintuigen minder worden naarmate je ouder wordt. Tsja, daar kan ik me wel enigszins iets bij voorstellen. Het zicht schijnt na je veertigste al achteruit te gaan, te beginnen bij een leesbril en na je 70ste heeft bijna iedereen een bril.

Dan je gehoor, dat schijnt na je 70ste snel minder te worden (volgens dat artikel dan he). Nu hoor ik al jaren dat ze me doof vinden, maar dat is een vorm van Oost-Indische doofheid en een zeer selectief gehoor daar doe je gewoon niks aan… 🙂  Dat de t.v. en mijn muziek hard staan, dat komt door vroeger toen de kinderen nog thuis waren, toen stond ook alles hard.

Dan schijn je ook minder te gaan ruiken, maar ik geloof dat ik daar nog geen last van heb. Ik ruik onmiddellijk als het ergens stinkt of een lekker geurtje is. Mijn Mem was daar erg gevoelig voor, die rook zelfs aan haar handen als ze iemand een hand had gegeven.

Wat ik nog wel heel sterk heb is dat ik geurherinneringen op kan roepen, zoals de keuken op zaterdag met de groentesoep en de stoofpeertjes. Of de leren jas van mijn heit als ik achterop zijn NSU’tje zat of de jutezakken bij het aardappel sorteren vermengd met modder. Oh ja, en het gewreven zeil bij Beppe in het halletje, het was maar goed dat in de kamer een kleed lag anders zeilde je meteen door de bedstee in.

Nu schijnen de smaakpapillen niet aan de veroudering mee te doen dat is dan wel weer een geruststelling. Alleen als je rookt proef je minder, maar dat doe ik niet, nooit gedaan ook.

De tastzin weer wel, dus zeg maar het voelen te beginnen bij je voeten en handen. Heb mijzelf daar nog niet op “betrapt”. Wel dat ik vroeger griezelde van pluizige kleedjes of beertjes maar dat “Knut” een schapenvacht nu bij mij op de bank gedrapeerd ligt en mijn geitenkleed op de grond.

Zintuigen trainen schijnt niet te helpen, iets wat afgestorven is komt niet meer terug, nou lekker dan 😉 Alleen de overgebleven cellen kun je stimuleren…. nou ja, dan daar maar mee aan de gang, ruik de koffie al!

Tot de volgende keer, liefs Jetske

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: