Alleen voor jou – Luke Allnutt

Schrijver Luke Allnutt komt oorspronkelijk uit U.K. maar werkt sinds 1998 als journalist in Tsjechië. Hij schrijft voor Britse en Amerikaanse kranten en publiceerde in 2013 “Unspoken”, een boek geïnspireerd op het overlijden van zijn vader aan een hersentumor. Allnutt heeft zelf ook kanker gehad, maar hij is weer genezen. “Alleen voor jou” (“We own the sky” is de oorspronkelijke titel) is zijn debuutroman. Waar gaat het boek over?

Rob Coates kan zijn geluk niet op. Hij deelt zijn leven met Anna, zijn dierbare vrouw, ze wonen in een prachtig huis in Londen, en dan is er nog het belangrijkste: Jack, hun zoon, die ervoor zorgt dat elke dag een feestje is. Maar dan gaat het mis. Anna is ervan overtuigd dat er iets niet in orde is met Jack. Na een lange reeks doktersbezoeken blijkt ze gelijk te hebben, en het leven van de familie Coates wordt een opeenstapeling van onzekerheden en moeilijke beslissingen.
 Het ondenkbare gebeurt, en in de tijd die volgt brengt Rob zijn dagen door als een slaapwandelaar, niet in staat zijn verdriet, schuldgevoel en zelfmedelijden los te laten. Maar hij is vastbesloten vrede te sluiten met het noodlot en zich een weg terug te vechten naar het leven.

Recensie:

Luke Allnutt laat ons kennis maken met informaticastudent Rob, die bubbelt van de ideeën, en de koele degelijke economiestudente Anna. Zij leren elkaar kennen in een studentencafé, beide komen uit een niet al te makkelijke thuissituatie. Als de liefde tussen hen opbloeit krijgen zij, na een paar miskramen, een zoon Jack. Waar Rob intens geniet van zijn zoon Jack blijft Anna zorgelijk. Na een paar voorvallen blijkt dat Jack ernstig ziek is en start hiermee hun nachtmerrie. Het verhaal is vanuit het perspectief van Rob geschreven en Allnutt doet dit bijzonder gedetailleerd. Hij laat de wanhoop, de boosheid, compleet verlies van de realiteit en tegen beter weten in elke strohalm willen vastgrijpen de revue passeren. Na de dood van Jack verliest Rob zich compleet in zijn verdriet en en de daarop volgende struggle naar de weg terug in het “gewone” leven vond ik zelf het mooiste stuk om te lezen. Wat mij betreft had het verhaal nog intenser en rauwer gemogen want de emoties lagen zeker aan de oppervlakte…. de wat beschouwende manier van schrijven is hier zeker debet aan. Maar al met al een prachtig debuut!

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Luke Allnutt  – Uitgeverij:  Boekerij – 368 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – ISBN: 9789022581360

1 Comment on Alleen voor jou – Luke Allnutt

  1. Binta Colson // 1 maart 2018 at 13:43 // Beantwoorden

    Dit lijkt me een zeer mooi en ontroerend boek waarin je je kunt verliezen.Zal ik het maar op mijn lijstje nog te lezen boeken zetten..

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: