Kinderen van de rivier – Lisa Wingate

Via een leuke actie op Facebook ben ik in bezit gekomen van “Kinderen van de rivier”, tevens heb ik Coenraad met dit boek kunnen verblijden (zijn recensie volgt later). “Kinderen van de rivier” werd in 2017 bekroond met de Goodreads Choice Award voor beste historische fictie. De roman, die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, stond maandenlang in de New York Times bestsellerlijst. Al deze aanbevelingen deden mij gelijk reageren op de oproep van Ambo|Anthos, ik wilde dit boek ook graag lezen! Waar gaat het boek over?

"Kinderen van de rivier" van Lisa Wingate begint in Memphis in 1939. De twaalfjarige Rill leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven op een woonboot aan de Mississippi. Dan slaat het noodlot toe: de kinderen worden ontvoerd en komen terecht in een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan de grillen van een wrede directrice. De jonge Rill doet er alles aan om haar broertje en zusjes bij elkaar te houden.
 In het South Carolina van nu leidt de rijke Avery Stafford een geweldig leven. Een toevallige ontmoeting dwingt haar om haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen, er blijkt meer verzwegen te zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden. "Kinderen van de rivier' is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van weeshuisdirecteur Georgia Tann, die kinderen uit arme gezinnen ontvoerde en verkocht aan rijke families.

Recensie:
Wat een bijzonder goed en zeer intens boek! Schrijfster Lisa Wingate heeft een lekker weglezende schrijfstijl en neemt je mee in 2 verschillende verhaallijnen. We gaan terug in de geschiedenis, naar Rill en haar broertje en zusjes in 1939. Zij worden ontvoerd en naar een weeshuis gebracht. Het onbegrip van de kinderen, de ontzetting, tegen beter weten in hopen en daarna het stukje overleven zijn bijzonder indringend beschreven. De emotie spatte van deze hoofdstukken af en kwamen echt binnen! Fijn is dat door de 2e verhaallijn er een goed evenwicht is gecreëerd. Avery Stafford, dochter van een senator en geboren in een gespreid bedje, is bezig om haar weg te vinden in het leven. Zij stuit bij toeval op iets wat een connectie heeft met de ontvoerde kinderen in 1939 en haar dementerende oma Judy. Maar wat houdt deze connectie in? Gedurende het hele boek probeert zij er de vinger achter krijgen. Naarmate het boek vordert krijgt zij niet alleen steeds meer inzicht hoe het verleden is verlopen maar weet zij na deze zoektocht ook wat zij zelf wil! De ontknoping blijkt uiteindelijk nog wreder en hartelozer te zijn dan je van te voren zou kunnen bedenken en ik wil er niet te lang bij denken dat dit boek gebaseerd is op een waargebeurd verhaal…

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: Lisa Wingate – Uitgeverij: Ambo|Anthos – 405 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – ISBN: 9789463650236

 

Recensie Coenraad:
De zachte warme kleuren van de foto op de cover, met daarop twee meisjes die  op een koffer hulpeloos uitkijken over de rivier, past goed bij het verhaal. Het boek is opgebouwd uit twee verhaallijnen: het verleden waarin Rill Foss de hoofdrol speelt en het heden waarin de belevenissen van Avery Stafford worden weergegeven. De verhaallijnen staan loodrecht tegenover elkaar maar wel in een balans die er-voor zorgt dat dit trieste verhaal op een hele mooie manier wordt verteld. De personages zijn zeer verschillend, maar de auteur weet je zo te raken dat je jezelf volledig in hun rollen kunt verplaatsen. Verschillende aspecten komen naar voren zoals, wreedheid, macht, chantage, hebzucht en leugens. Toch worden ook andere kanten belicht, waaronder vertrouwen, warmte en liefde die eveneens belangrijke rollen in dit boek spelen. Dit op waargebeurde feiten gebaseerd verhaal doet je de mond openvallen van verbazing. Hoe is het mogelijk geweest dat dit zo lang en met zoveel kinderen heeft kunnen gebeuren? Lisa Wingate heeft met “Kinderen van de rivier” een meeslepende roman neergezet die de verbazing die ik had ook andere lezers ten deel zullen vallen.

5***** door recensent Coenraad de Kat

4 Comments on Kinderen van de rivier – Lisa Wingate

  1. Ik kan nauwelijks nog wachten om dit boek te gaan lezen…ga dus maar snel kijken in mijn email of er nog geen bericht is van de boekhandel.Hopelijk morgen .

  2. Annette Overvoorde // 17 februari 2018 at 20:25 // Beantwoorden

    Nu in bezig, man..wat een boek.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: