Meer over Toni Coppers + actie (afgelopen)

Begin januari heb ik “De Zaak Magritte” van Toni Coppers gelezen, omver geblazen heeft hij mij met dit boek! Lees hier mijn lovende recensie ♥ nu mag ik 3 exemplaren van dit boek verloten maar eerst heb ik een paar vragen naar deze bekende Belgische schrijver toegestuurd om hem een beetje beter te leren kennen…

Wie is Toni Coppers? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen aaaaallles weten!

Getrouwd en in ons nieuw samengesteld gezin vader van in totaal vijf kinderen. De jongste is 14, de oudste 25, dus ik heb zowat alles gehad wat betreft pre-puber, full blown puber, post puber en alle variaties daarop. En alsof dat nog niet genoeg is hebben we niet alleen twee kippen in de tuin en de “schrijfkat” Jones, die meestal bij mij ligt als ik werk, we zijn sinds enkele maanden ook gastgezin voor een ‘blindengeleidehond-in-opleiding. Ze blijft een jaar bij ons, wij nemen ze overal naartoe -van tram tot restaurant- en hopelijk kan ze na de opleiding de figuurlijke ogen van een blinde zijn.

2018 is uw jubileumjaar, u werkt dit jaar precies 10 jaar aan de Liese Meerhout-serie, ik (Sandra van MeerdanSandra) heb alleen “De Zaak Margritte” gelezen. Kunt u iets meer vertellen over de Liese Meerhout-serie? Hoe kwam u op het idee? Hoe laat u hoofdpersonage Liese Meerhout meegroeien in deze stroom van boeken?

Liese is inderdaad tien jaar geleden voor het eerst opgevoerd in het boek ‘Niets is ooit’. Het werd meteen genomineerd voor de Poirotprijs, en ik heb sindsdien niet meer achterom gekeken. Ondertussen verschijnen er twee boeken per jaar en heeft Liese al sinds enkele jaren een rechterhand, collega en vriend: Michel Masson, een oudere, nostalgische intellectueel die snakt naar schoonheid en die zich minder en minder thuisvoelt in deze snelle, oppervlakkige wereld.  De verhalen spelen grotendeels in Antwerpen en de boeken hebben een ruim en steeds groeiend publiek. De commerciële zender VTM maakte in 2016 een 13-delige serie rond de boeken onder de titel ‘Coppers’, de uitzending ervan was een kijksucces.

Wat mij bijzonder geraakt heeft in “De Zaak Margritte” is de actualiteit m.b.t. de aanslagen en dan vooral het menselijke aspect. Het lijkt mij heel lastig om hierover te schrijven, denk vooral aan de emotie. Hoe komt u  aan de informatie en hoe verwerkt u dat zelf?

Ik wou al een tijd iets doen rond de impact van de aanslagen in Parijs en Brussel. De impact op ons, als burger, wat het doet met onze opvattingen over vrijheid, over veiligheid. Een van de meest beklijvende gesprekken was met een vrouw wiens partner was omgekomen bij de aanslag op Brussels Airport. Los van het immense verdriet om zijn dood was het feit dat ze geen afscheid heeft kunnen nemen voor haar het ergste. Dat gevoel heb ik mijn hoofdpersonage meegegeven, de uitgebluste inspecteur Alex Berger wiens vrouw is omgekomen bij de aanslagen in Parijs en die niet over de dood van zijn geliefde geraakt.

Naar ik begreep hebben de erven van René Margritte (een Belgisch surrealistisch kunstschilder, 1989 – 1967) u benaderd om dit boek te schrijven, welke eisen stelden zij en hoe waren de reacties na het boek?

Eisen stelden ze natuurlijk niet omdat het geen boek in opdracht was: hun enige vraag was dat het boek de ‘geest’ van de schilder -zijn drang naar vrijheid, zijn verbeeldingskracht- zou eren, en daar ben ik met plezier op ingegaan.

Bent u naast schrijver ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken/schrijvers leest u graag en waarom?

Veel door elkaar, maar voornamelijk Britse fictie. John Le Carré, Ian McEwan, Sebastian Faulks, Martin Amis, dat zijn grote favorieten.

Schrijft u full-time, oh ja en wat moeten wij ons daar bij voorstellen? Werkkamer of gaat u op pad? Of gewoon aan de keukentafel?

Voltijds sinds enkele jaren, en in een afgesloten gebouw in de tuin.

Wat zijn de plannen voor de toekomst? Bent u al met iets bezig?

Ja, natuurlijk, met twee boeken per jaar stopt het niet vaak, als je met de drukproeven van het ene bezig bent, denk je al na over het plot van het volgende.

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht 🙂

Favoriete muziek?
Chopin
Favoriete boek?
The perfect spy, John Le Carré.
Favoriete vakantieland?
Italië en IJsland
Favoriete gerecht?
Pasta con vongole veraci – gillend verse venusschelpen, een delicatesse.
Wat wilde u vroeger worden?
Vrachtwagenchauffeur -in de tijd dat je nog “met de vlam in de pijp over de Brenner pas” kon, toen de files nog niet structureel waren en een tocht naar Oostenrijk nog een klein avontuur was.
Wat is uw grootste droom?
Dat de liefde dicht bij mij blijft, en dat ik ze blijf herkennen voor wat ze is.
Ik word blij van?
Vrij veel, maar vooral van het jaarlijkse besef dat de lente er stilaan staat aan te komen.
Guilty pleasure?
Koetjesreep.
Favoriete quote?
Ever tried. Ever failed.
No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Toni Coppers bedankt voor uw openhartigheid, mooi om te lezen!

Wil jij het boek “De Zaak Magritte” van Toni Coppers winnen? MeerdanSandra mag 3 exemplaren van dit boek verloten!

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra (wordt gecheckt, ja echt, mocht je geen Facebook hebben, vermeld dit dan in de reactie) en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Wat is de reden waarom jij dit boek zou willen winnen?

De actie is afgelopen! De winnaars zijn: Corine van Walraven, Heleen v.d. Velde en Annemiek Nierop. Heel veel leesplezier toegewenst!

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 5 maart 2018, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

© De foto, welke ik gebruik in de header, is gemaakt door fotograaf Thomas Sweertvaegher. 

27 Comments on Meer over Toni Coppers + actie (afgelopen)

 1. Ik heb nog nooit een Vlaams boek gelezen, het intrigeert me. En ik kan nog wel wat vakantie literatuur gebruiken! ;))

 2. Na het lezen van jouw recentie heb ik hem op mijn lijstje gezet. Lijkt me dus leuk om een kansje te wagen om hem te winnen.

 3. Ik zou het willen lezen omdat ik laatst het boek “Nooit meer alleen”van hem gelezen heb en dit had al een diepe indruk achter gelaten.maar als jij zegt dat dit boek jou OMGEBLAZEN heeft dan moet dit nóg véél beter zijn en dan MOET ik dit boek gaan lezen.Ik waag dus mijn kans.Nee heb ik en ja kan ik krijgen…dat heb ik tenminste geleerd ….

 4. Corine van Walraven // 23 februari 2018 at 19:32 // Beantwoorden

  Nog nooit iets van Toni Coppens gelezen. Dus daar moet maar eens verandering in komen.
  En helemaal naar aanleiding van jouw recensie en interview kan ik geen enkele reden aanvoeren om niet een kansje te wagen.

 5. Ik heb nog niets gelezen van Toni Coppers en nieuwsgierig ben geworden.

 6. Ik heb alle boeken van Toni Coppers behalve deze en kunst boeit me echt wel!

 7. Omdat het zo dicht bij de actualiteit staat, het leven van een kunstschilder eer aandoet, het drama van Alex een grote rol speelt en jij na het lezen een soort van aangeslagen achterbleef en 5 sterren geeft!

 8. Door je recensie ben ik wel erg nieuwsgierig geworden…omver geblazen door een boek! Dat wil ik ook 🙂

 9. Ik zou het boek graag willen lezen juist omdat het met de actualiteit te maken heeft en ik dit in mijn lessen zou kunnen gebruiken op school.

 10. Van deze schrijver had ik nog niet gehoord! Ben nieuwsgierig naar dit verhaal en zijn andere boeken. Dit genre lees ik graag. Wel gek eigenlijk dat hij in Nederland niet bekend is.

 11. Ik zou dit boek graag lezen. Ik ben nieuwsgierig hoe het leven van schilder Magritte wordt verweven met de actualiteit van oa Parijs.

 12. Door je lovende recensie ben ik heel erg benieuwd geworden naar dit boek,ik wil het graag lezen.
  Leuk om te lezen de vragen met antwoorden op de site!

 13. Al zoveel goeds over dit boek gelezen, dan moet ik hem zelf ook maar eens lezen. Mooie kans om hem via hier te winnen.

 14. Lyda van den Bos // 24 februari 2018 at 14:56 // Beantwoorden

  Ik kom de naam Tony Coopers veel tegen op Facebook (positief hoor) Dus ben erg benieuwd en wil dus graag wat van hem lezen.

 15. Ik heb nog nooit iets gelezen van Toni Coppers. Door jou enthousiaste recensie wil ik dit boek graag winnen om te lezen.

 16. Annemieke Nierop // 24 februari 2018 at 15:47 // Beantwoorden

  Ik lees nu ” Niets is ooit” en dat smaakt naar meer! Zou graag meer lezen van Toni Coopers en deze actie is een mooie gelegenheid.

 17. Nicole Beijersbergen // 24 februari 2018 at 21:52 // Beantwoorden

  De boeken van Toni Coppers zijn spannend. Ik vind ze heerlijk om te lezen. Het voelt bijna of Lieze Meerhout familie is.

 18. Zou deze heel graag winnen.

 19. Ik ben gek op goede boeken en als jij hierover heel enthousiast ben wil ik het zeker lezen .

 20. helemaal enthousiast geworden van bovenstaand stuk, ik doe graag mee

 21. Wat een mooie winactie. Ik doe natuurlijk graag mee! Waarom? Ik heb zijn laatste boek “Nooit meer alleen” gelezen en sinds dien heeft Coppers er een fan bij! Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit boek van zijn hand.

 22. Ik heb veel goede dingen gehoord over dit boek, dus deze staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. En ik lees graag boeken van Nederlandse en Vlaamse schrijvers en dit boek hoort natuurlijk in dit rijtje thuis.

 23. Het lijkt me een geweldig boek waar ik al lang een oogje op heb. Dus dit is de ultieme gelegenheid om dit boek te gaan lezen

 24. Enthousiast geworden door het interview. Ik doe graag mee.

 25. Nu je verklapt hebt hoe je vaak en vee wint wil ik helemaal graag dit boek winnen, ik ga me er eens in verdiepen.

 26. Silvia van Elzelingen // 26 februari 2018 at 21:38 // Beantwoorden

  Mijn reden is dat ik heel nieuwsgierig ben geworden naar dit boek. Het interview maakt dat ik graag in dit boek wil duiken.

 27. De combinatie van fictie en realiteit (aanslagen in Parijs) maakt me heel nieuwsgierig!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: