Weer of geen weer…

Eigenlijk zijn we best wel een vreemd volkje hier in dit land als je het op de keper beschouwd. Als we foto’s of plaatjes zien van de winters van vroeger dan stijgen we zo ongeveer op van de nostalgie en roepen we in koor: “Waar zijn toch die mooie winters van vroeger gebleven…”. Alhoewel dat schijnt ook niet te kloppen als je de statistieken moet geloven want toen waren er ook zachte winters.

Nu hebben we een koude periode, iets van een Russische beer, en is het weer niet goed! De oudjes moeten binnen blijven en eten inslaan, hebben we last van “gevoelstemperatuur”, krijgen we codes opgespeld en neemt “de koude Nederland over“ las ik in een krant. Ik ben zelf meer een kou- dan een warmteliefhebber maar naar de winters van vroeger heb ik nooit terugverlangd. Moet er niet aan denken de ijsbloemen in de ramen, ijs op de dekens als je wakker werd, je voeten op het ijskoude zeil en je hoopje kleren mee de kamer in nemen die je dan voor de nog rokende kachel (hij was net aan) aantrok. De waterput was bevroren dus er stond een emmer water in de kamer, dan kookte Mem wat water om je te wassen. Het arme mens hakte in de sloot een wak om de poepluiers te spoelen. Later hadden we een straalkacheltje maar dat mocht maar even aan want dat ding rook zo vreemd. Toen we een nieuwer huis hadden moest het petroleumstel in de w.c. voor de leidingen. Heb zelf met mijn gezin in een 30er jaren woning gewoond, als het oostenwind was waaide je ook bijna de tent uit. De badkamer zat ook aan de oostkant, hoe vaak buurman Sjaak niet geweest is om met kabels op elektra de boel te ontdooien…

Gelukkig hebben we bijna allemaal c.v., ramen met +++ glas, een heerlijke warme douche of bad, lekkere warme kleding en een elektrieke deken. Ik ga nu even een lekkere beker chocomel in mijn magnetron warmen, ik geef mijn c.v. nog een tikje meer en ga genieten van deze heerlijke zonnige koude periode. Kom maar op met die Russische beer!

Liefs Jetske

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: