De negen dagen van Dirk Jan Denekamp – Freddie Scheltema

Naast het lezen van de grote(re) en bekende schrijvers laat ik mij als lezer graag verrassen door onbekend werk. Uitgeverij Elikser B.V. stuur mij regelmatig werken toe uit onontgonnen boekenland… zo ook dit keer… “De negen dagen van Dirk Jan Denekamp” van de Friese schrijver, muzikant en gevangenenbewaarder Freddie Scheltema. Waar gaat het boek over?

'Negen dagen?' Marco kijkt zijn vader vragend aan.
'Ja, opa Dirk Jan zei altijd tegen mij: als het meezit loop je dertigduizend dagen op deze aarde rond. En van die duizenden dagen zijn er maar een paar echt belangrijk. Er zijn een paar dagen in je leven dat je scherp moet zijn. Dagen dat er werkelijk iets gebeurt. Dagen die je leven veranderen. En volgens opa waren dat er negen dagen in zijn leven.'
'En opa heeft die dagen in een boekje geschreven?'
'Ja. Hij heeft het geschreven als een boek, zoals hij het heeft ervaren of denkt dat het gegaan is. Op sommige dagen is hij trots maar er zijn ook verhalen bij, waarschuwt hij, waar hij zich een beetje voor schaamt. Maar het is daarom wel een eerlijk verhaal.' 
Harm strijkt het zand van het blauwe schrift. 

Vader en zoon verdiepen zich in het verhaal van Dirk Jan Denekamp en worden met hun voorgeschiedenis, maar ook met hun eigen onzekerheden en tekortkomingen geconfronteerd. Hij brengt de romantische liefdesgeschiedenis van Dirk Jan en zijn vrouw Jackie tot leven, maar belicht ook het grote verdriet dat in het leven van beiden een belangrijke plaats inneemt. Ondanks de zware momenten overheersen de levenskunst en het plezier. Rode draad in het verhaal zijn het enthousiasme voor de muziek van Bruce Springsteen en zijn E Street Band en de levenslange vriendschap tussen Dirk Jan en Theo.

Recensie:
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: wat een mooi boek! Dan bedoel ik niet de wat streekroman aandoende cover maar het verhaal over Dirk Jan Denekamp wat zeer boeiend en liefdevol geschreven. Negen verhalen over een Dirk Jan Denekamp, aaneengeregen als een roman. Deze gaan over het ontbreken van zijn vader in zijn leven, zijn grote vriend Theo, zijn eerste ontmoeting met zijn grote liefde Jackie en de daarop volgende diepte- en hoogtepunten, de invloed van de muziek van Bruce Springsteen en met zijn dood afsluitend als laatste verhaal. De cirkel is rond, bijzondere en sprekende verhalen omzweemt met de tijdsgeest van toen en hierdoor voor mij als lezer zeer herkenbaar. Zijn zoon Harm en kleinzoon Marco lezen stuk voor stuk de verhalen en leren hun vader en opa steeds beter kennen. Mooi om te lezen dat deze verhalen na de dood van Dirk Jan een brug vormen die Harm en Marco nader tot elkaar laten komen.

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur:  Freddie Scheltema – Uitgeverij: Elikser BV – 279 pagina’s – Verschenen: januari 2018 – ISBN: 9789463650298

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: