High Society in het Rijksmuseum

Voorzichtig ontvouw ik mijzelf uit “Wendy”, dit is het Opel Corsaatje van mijn lieve vriendin Wendy. Zij was met haar gezin afgelopen week lekker naar de sneeuw en leent ons regelmatig haar koetsje (dikke knuffffff voor je Wen!) Marco heeft ons, mijn moeder en ik, afgezet bij een rondvaartbootligplaats schuin tegenover het Rijksmuseum. Want, yesssss wij geluksvogels, gingen wederom naar een gewonnen arrangement van BankGiroLoterij (nee, ik heb echt geen aandelen, echt niet…), ditmaal ter ere van tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum welke vandaag, op 8 maart officieel van start gaat. Wij, de Bankgiroloterij-deelnemers mochten deze tentoonstelling de zaterdag ervoor al bewonderen.

Maar eerst op de rondvaartboot: een tochtje door de ijsschotsen. Vanaf het water is Amsterdam nog mooier en imposanter dan vanaf de grachten zelf. Zoals altijd goed verzorgd door de BankGiroLoterij met flessen wijn, water en fris en overheerlijke hapjes. Beetje jammer dat sommige mensen zich niet in kunnen houden en al een paar flessen wijn achterover hadden gekanteld voordat wij nog maar 1 schilderij hadden gezien. Gevalletje innerlijke beschaving… dus niet… zo hebben wij ook met plaatsvervangende schaamte staan te wachten voordat wij het Rijksmuseum in mochten. De organisatie was nog bezig om de laatste puntjes op de i te zetten, en ja het was berekoud maar dan hoef je toch niet als een of andere holbewoner op de deur te gaan staan rammen dat je er in wilt?

Anyway… ook in het Rijksmuseum werden wij hartelijk onthaald met een frisje of een lekker bakje koffie. Na een welkomstwoordje van een meneer van de BankGiroLoterij en een dame van het Rijksmuseum kregen wij van een gids alvast wat tips en tricks waar en hoe naar de schilderijen te kijken 🙂 Marten en Oopje had ik al eens met Chiara bekeken toen zij net in Nederland waren aangekomen. Deze spectaculaire huwelijksportretten worden ook op deze tentoonstelling voor het eerst na restauratie aan het publiek getoond.

Tentoonstelling High Society - Rijksmuseum

Machtige vorsten, excentrieke aristocraten en puissant rijke burgers laten zich al eeuwen lang, op hun allermooist en in vol ornaat schilderen door de beste kunstenaars van de wereld. Het liefst levensgroot, staand en ‘ten-voeten-uit’. Het Rijksmuseum presenteert High Society: 39 levensgrote portretten door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis: van Cranach tot Velázquez en van Rembrandt tot Monet. Bruiklenen zijn afkomstig uit o.a. Louvre (Parijs), Musée d’Orsay (Parijs), Prado (Madrid), Tate (Londen) en Uffizi (Florence). Van 8 maart 2018 t/m dinsdag 5 juni 2018.

Wij hebben de tips van de gids goed in onze geknoopt en inderdaad… de details in de schilderijen waren zo leuk om te zien! Mijn moeder en ik hadden wel besloten dat de meeste mensen uit die tijd niet echt knap waren, op 1 schilderij na: de Franse gynaecoloog. Hij was geschilderd in zijn ochtendjas en ontving hiermee ook zijn vrouwelijke patiënten, de snoeperd! Nadat wij alle 39 levensgrote prachtige schilderijen hadden bekeken, nog een drinkje hadden gedaan hebben wij ons weer op laten halen door Marco. Heerlijk dat cultuur snuiven!

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: