Hotel Sacher – Rodica Doehnert

Sachertorte, wie kent deze beroemde taart uit Wenen bestaande uit chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur niet? Wat ik niet wist waar deze naam vandaan komt. Na diverse, in Duitsland, zeer populaire televisieseries zoals “Das Adlon – Eine Familiesaga” en “Das Sacher. In bester Gesellschaft” is van de hand van scenarioschrijfster Rodica Doehnert het boek “Hotel Sacher” in Nederland uitgekomen en wordt hier duidelijkheid over verschaft. Zo leer ik elke dag, middels het lezen, er weer wat bij 🙂 Wat een mooie fluwelige kaft heeft dit boek trouwens en de gouden gestanste letters van de titel geven het boek een prachtige luxe uitstraling, een plaatje in mijn boekenkast! Waar gaat “Hotel Sacher” over?

Wenen, 1892. Als Eduard, de man van Anna Sacher, plotseling overlijdt, gaat iedereen ervan uit dat ze zich zal terugtrekken uit het hotel dat ze samen met haar man runde. Maar Anna laat zich niet in het keurslijf persen en besluit zelf de leiding over te nemen. Gesteund door haar trouwe personeel en met ijzeren wilskracht belooft de jonge weduwe zichzelf en haar omgeving dat ze een nog groter succes zal maken van het befaamde hotel dat zijn naam leende aan de bekende Weense chocoladetaart.

Als op een dag een echtpaar uit Berlijn arriveert, en tegelijkertijd een stel uit Wenen zijn intrek neemt in hotel Sacher, raakt Anna's leven in een stroomversnelling. De vier nieuwkomers blijken op dramatische wijze met elkaar verbonden te zijn en Anna moet alles op alles zetten om niet meegesleurd te worden in een draaikolk van liefde en verraad die grote gevolgen kan hebben...

Recensie:

Rodica Doehnert heeft door middel van een vlot lezende roman de historie van Hotel Sacher bijzonder interessant omschreven. Ik hang aan haar lippen en laat mij door de geschiedenis van Hotel Sacher heen leiden. Tegelijkertijd wordt ik ook geïnformeerd over het politieke klimaat welke op dat moment heerste en hoe de 1e wereldoorlog hieraan ontsproot. De hoofdstukken zijn kort en pittig en ondanks dat de hoofdpersonen wat oppervlakkig worden beschreven krijg ik als lezer een goed tijdsbeeld met de verstandshuwelijken, de opkomende vrouwenemancipatie en het grote verschil tussen arm en rijk. Naast de ambitieuze Anna Sacher, eigenaresse van Hotel Sacher, en de 2 stellen prins en prinses Von Traunstein en Martha en Maximilian Aderhold heeft de 11-jarige bediende Marie Stadler een eigen duistere verhaallijn in dit boek. Een mooi kijkje in het verleden, in het Wenen van rond 1900… waar de dood en de liefde zij aan zij stonden en in deze roman beide een zelfstandig personage belichamen. Een mooie, bijna poëtische, twist aan dit intrigerende verhaal…

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Rodica Doehnert – Uitgeverij: Boekerij – 297 pagina’s – Verschenen: maart 2018 – ISBN: 9789022582732

2 Comments on Hotel Sacher – Rodica Doehnert

  1. Weer een voor op mijn lijst..stapelt groeit …Normaal lees ik dus geen romans maar je hebt me over de streep getrokken.Dit is nu al het 3de boek dat ik na een tip van jou ga lezen .Goed zo Sandra …

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: