Smullen met Hollandia Matzes

Matzes, je kent ze vast wel, die oranje of gele zakken of doosjes in de supermarkt en ze zijn in allerlei varianten te verkrijgen: de grote matzes, MatzeCrackers in de smaken volkoren en spelt en zelfs MatzeToast! Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen… eigenlijk zit er niks in zo’n Matze. Toch zijn Matzes een traktatie! Bijvoorbeeld met roomboter en  (bruine) suiker, met kaas of vlees, met jam of hagelslag. Of wat dacht je van roomkaas met gerookte zalm, het water loopt mij nu al in de mond!

Waar komt de Matze vandaan?

Een matze (Hebreeuws: מצה) is een plat brood dat niet is gerezen. Met Pesach (ook bekend als het lentefeest, vrijheidsfeest of matzefeest) viert men een van de belangrijkste feesten in het jodendom. Met Pesach wordt het einde van de joodse slavernij in Egypte herdacht en de uittocht uit Egypte en daarmee de bevrijding van het joodse volk van de slavernij. Volgens de Thora (dit zijn de eerste vijf boeken van de Tenach (Hebreeuwse Bijbel) moesten de joden vlak voor hun vertrek in opdracht van God snel brood bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Tijdens de Pesachweek eten religieuze en traditionele joden alleen maar matzes en geen gerezen brood, de bedoeling van het eten van matzes is om de herinnering aan de slavernij en de bevrijding door God te gedenken.

Ook in veel Nederlandse christelijke gezinnen is het traditie om met Pasen matzes te eten. De uittocht van Mozes, die ook deel uitmaakt van de Bijbel, en het Pesachfeest zijn hierbij vermengd met het christelijke paasfeest, de wederopstanding van Jezus Christus. Traditioneel wordt de matzes besmeerd met boter en bestrooid met suiker.

Hollandia Matzes:

In Nederland is in Enschede sinds 1933 de matzefabriek Hollandia Matzes B.V. gevestigd. Deze fabriek staat onder rabbinaal toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat betekent dat de daar gemaakte matses ook koosjer (voedsel dat aan de Joodse spijswetten voldoet) zijn.

Deze matzes worden niet alleen vóór Pasen verkocht door supermarkten en tijdens Pasen gegeten door zowel Joden, Christenen als niet-Christenen maar het hele jaar door! Eén keer raden wat er trouwens aankomend weekend bij ons op de paastafel staat? 

Waarmee zou jij een matze mee beleggen?

Liefs Sandra

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: