Eat Happy – Melissa Hemsley + recept

Vorige maand had ik een berichtje in mijn messengerbox van Bookspot: ik had het gesigneerde kookboek “Eat Happy” feeldgoodgerechten in 30 minuten van Melissa Hemsley gewonnen. Buiten het feit dat ik gek ben van koken en eten is zo’n kookboek altijd een juweeltje in de keuken en dan die titel! Love it, zo lekker positief!

Samen met haar zus Jasmine staat Melissa Hemsley bekend om haar “clean eating”. Dit houdt dat je zoveel mogelijk natuurlijk en onbewerkt voedsel eet. Oh jeeeeeee….. ik die gek ben van alles waar het labeltje ongezond aanhangt 🙂 Ik was blij verrast toen ik het boek ontving. Oké, ik ga geen boerenkool eten als salade maar de recepten die erin stonden zagen er over het algemeen lekker en toegankelijk uit. Hiernaast geeft Melissa heel veel leuke kooktips, alternatieven, wat heb je standaard nodig in je voorraadkast, wat maak je van restanten, basisgerechten en tips om de juiste, lees natuurlijke onbewerkte, variant van een product te kiezen. Kortom: zij gaat naast de smakelijke recepten ook voor een stukje bewustwording.

De recepten staan gerangschikt in verschillende categorieën zoals ontbijt en brunch, eten uit een kom, vlees, vis, groentehoofdgerechten, salades, bijgerechten, snacks, dips en borrelhapjes, zoete lekkernijen en dranken. Bij de meeste gerechten, niet allemaal, staan mooie foto’s van het bewuste recept en Melissa komt regelmatig ook zelf voorbij op de foto in het kookboek. Wat mij het meeste aanstaat aan de recepten is dat zij allemaal binnen 30 minuten klaar zijn! Ik ben gek van koken maar een halve middag de keuken in, daar heb ik nu net weer niet het geduld voor. “Eat Happy” is een inspirerend kookboek voor mensen met weinig tijd die gezond, trendy en betaalbaar willen eten. Samen met Nina heb ik een lekker pastarecept uitgezocht: Mama Mia-gehaktballen. Heel basic maar door de manier van bereiden toch net even iets anders als mijn normale pastasaus.

Mama Mia-gehaktballen:

Ingrediënten:

 • 2,5 eetl. boter of ghee
 • 1 grote ui, fijngesneden
 • 4 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1 flinke wortel, fijngeraspt
 • 1 ei
 • 500 gram rundergehakt,  of een andere soort gehakt
 • 1 eetl. gedroogde oregano
 • 1/2 eetl. chilivlokken
 • 2 eetl. tomatenpuree
 • 2 blikken van 400 gram tomatenblokjes
 • zeezout en zwarte peper
 • 1 flinke handvol basilicumblaadjes, fijngescheurd
 • 2 handenvol geraspte parmezaan

Bereiding:

Laat 1,5 eetleper boter in een grote pan smelten, doe de ui erin en laat deze smoren tot de ui glazig is. Smoor de knoflook nog 1 minuut mee.

Doe intussen de geraspte wortel in een grote kom, voeg ei, gehakt, oregano, chilivlokken en zout en peper toe, 1/2 theelepel van elk. Doe de helft van het ui-knoflookmengsel in de kom.

Voeg voor de tomatensaus de tomatenpuree toe aan de achtergebleven ui en knoflook in de pan. Doe de tomatenblokjes erbij met zout en peper naar smaak en breng alles aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat de saus 10-12 minuten pruttelen op halfhoog tot hoog vuur tot hij iets dikker en deels ingekookt is.

Vermeng intussen het gehakt met de overige ingrediënten in de kom. Vorm er met vochtige handen 24 eenhapsballetjes van. Deel om dit gemakkelijker te doen het gehaktmengsel eerst in 4 porties en maak van elk deel 6 balletjes.

Laat de resterende boter in een grote koekenpan smelten, leg de balletjes erin en bak ze 6 minuten op halfhoog tot hoog vuur, schud de pan halverwege om zodat de balletjes rondom bruin worden.

Laat de gehaktballetjes in de tomatensaus glijden, zet de deksel op de pan en laat de saus 10 minuten op halfhoog vuur sudderen tot de balletjes gaar zijn. Bereid in deze tijd de pasta of noedels, schep ze door de tomatensaus en serveer de pasta met basilicum. Laat iedereen zelf Parmezaanse kaas toevoegen.

Eet smakelijk!

Auteur: Melissa Hemsley – Uitgeverij: Fontaine Uitgevers B.V. – 288 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – ISBN: 9789059568211

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: