Voorjaarsschoonmaak?

We hebben inmiddels al weer een aantal mooie dagen gehad en de lente is in aantocht! Ik krijg dan altijd, samen met veel mensen denk ik, de lentekriebels! Je gaat lekker opruimen in huis, gooit weg wat je al heel lang niet meer nodig hebt en wat is het heerlijk als alles daarna lekker opgeruimd is.

Nu is mijn vraag, doe je dat ook wel eens met je administratie? Veel mensen denken er niet bij na om dat gedeelte van het huishouden ook eens op te ruimen en overzichtelijk te maken.

Tips:

Hieronder vindt je een aantal tips om eens lekker je administratie op orde te brengen, want geloof me… ook dat geeft een heerlijk gevoel!

Stap 1: koop een aantal multomappen bij de Action (of misschien heb je deze nog) en label ze met een jaartal.

Stap 2: als je bijvoorbeeld 2 multomappen hebt gekocht, koop je ook voor iedere map een set tabbladen A t/m Z.

Stap 3: deel de map in met de tabbladen. Stel je hebt post van het Zilveren Kruis (bijvoorbeeld een polisblad) deel je deze in onder de Z. Indien je een aankoopbon hebt van je nieuwe wasmachine van de Media Markt, deel je deze in onder de M. Zo kun je alles ook later weer handig terugvinden.

Er is ook een andere manier om de tabbladen in te delen:

Catagoriseer de tabbladen in:

  • Huis
  • Kinderen
  • Verzekeringen
  • Aankoopbonnen
  • School/ studie
  • Belasting
  • Overig

Wat bewaar je wel en wat niet?

Let erop dat je zorgvuldig uitkiest wat je in de map opbergt en wat je eventueel zou kunnen weggooien.

Een polisblad van de verzekering is altijd verstandig om te bewaren. Maar is het echt nodig om een brief van de zorgverzekering te bewaren waarin vermeld staat dat de automatische incasso een keer niet is gelukt is 2 jaar geleden? Indien deze betaling uiteindelijk wel gewoon is uitgevoerd kun je er voor kiezen deze brief weg te gooien. Zo voorkom je dat de mappen vol raken met post wat niet meer van toepassing is.

Maak voor ieder jaar 1 map. Indien je niet veel administratie hebt kun je er ook voor kiezen om meerdere jaren in 1 map op te bergen. Schrijf duidelijk op de map om welke jaren het gaat. Zo kun je alles snel en makkelijk terug vinden.

Voor ondernemers geldt een bewaarplicht van de administratie van 7 jaar, voor een thuisadministratie zijn de regels anders.

  • Mijn tip is om jaaropgaven te bewaren ook al zijn deze ouder dan 5 jaar. Tegenwoordig worden veel loonstroken en jaaropgaven digitaal aangeleverd dus dan zijn ze makkelijker te bewaren.
  • Belastingzaken zoals aangiften, aanslagen en gegevens over de toeslagen bewaar je 5 jaar.
  • Diploma’s, waardedocumenten, pensioenoverzichten e.d. zijn onvervangbaar en dus belangrijk om te bewaren.

Tip! Indien je belangrijke documenten hebt die goed bewaard moeten blijven kun je deze scannen op je pc. Zo heb je altijd nog een back-up van deze documenten.

Veel succes met de tips en tot de volgende keer!

Stephanie

Like Fexx Budgetbeheer op Facebook en deel jouw gevoel na deze administratieve voorjaarsschoonmaak, ik ben heel benieuwd 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: