Ban de mug!

Bzzzzzzzzzzzzzzz, wordt jij ook zo gek van al die zoemende stekerige dames (beter bekend onder de naam MUG) in je slaapkamer? En dan heb ik het nog niet over de muggenbulten die je tot wanhoop kunnen drijven door de jeuk. Mijn jongste dochter reageert nogal heftig op muggenprikken. Op haar verjaardag had een mug haar in haar ooglid geprikt, zij heeft een paar dagen met een dicht oog gelopen….

Ik heb hier een aantal anti-muggentips voor je op een rijtje gezet. Ook heel interessant is het rijtje met middelen die niet werken, goed om te weten toch?

 • De muggenlamp – Een muggenlamp, vliegenlamp ofwel insectenlamp trekt allerlei insecten aan (waaronder muggen) d.m.v. blauw Uv-licht en elektrocuteert ze zodra ze in de buurt komen van het elektrocutierooster.
 • DEET- DEET is een ideaal antimuggenmiddel als je van huis gaat (vakantie e.a.). Het werkt binnen, buiten en zelfs als je slaapt.
 • Een klamboe – Een klamboe oftewel muggennet is een ideaal middel tegen muggen! Een klamboe moet wel lang genoeg zijn zodat deze vanaf het plafond in een hoge punt tot op de grond valt (als een soort tipi). Als een klamboe te kort is, steken muggen in je voeten of vliegen ze onder de klamboe door.
 • Horren in deuren en ramen – Horren laten lucht door, waardoor je je ramen en deuren ’s zomers lekker open kan zetten, maar ze houden muggen buiten. Een effectief en efficiënt preventiemiddel tegen muggen.
 • Elektrische vliegenmepper – Deze vliegenmepper loopt op batterijen en is ook handig om muggen mee te doden.
 • Voorkom een muggenplaag – Als je een muggenplaag in huis hebt, komt dat waarschijnlijk doordat je vlakbij een vijver, rivier, sloot of plas woont. Maar ook plassen regenwater die blijven staan door (extreem) hevige regenval trekken muggen aan, evenals volgelopen bloembakken, verstopte dakgoten en regentonnen! Bij ideale (vochtige & warme) omstandigheden kan een muggenplaag zich binnen slechts enkele dagen ontwikkelen. In zo’n geval is het vooral belangrijk om ramen en deuren te sluiten of te horren. Het belangrijkste wat je kunt doen om een muggenplaag te voorkomen of bestrijden is ervoor zorgen dat water weg kan lopen. Dus lege bakken en potten in je tuin op z’n kop zetten, dakgoten schoonhouden en regentonnen regelmatig legen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een scheutje plantaardige olie in je regenton te gieten zodat eventuele muggenlarven verdrinken.

Wat werkt niet?

 • Alcohol: de consumptie van alcohol houdt muggen niet van je lijf; nee echt niet…
 • Tocht & luchtverplaatsing: muggen vliegen misschien prettiger als het windstil is en hebben meer moeite om bij je te komen in geval van wind, maar ventilators, luchtkoelingen en airconditioning houden muggen niet per definitie van je lijf.
 • Geur-apparaatjes: apparaatjes voor in het stopcontact met een mug-afstotende geur (citronella e.a.) werken niet.
 • Geluid-apparaatjes: een apparaatjes voor in het stopcontact dat een ultrasoon geluid produceert “dat alleen muggen kunnen horen” berust nergens op.
 • Citronella: kaarsen, stiften, sprays, druppels, oliën e.a. op basis van citronella werken niet of nauwelijks; ze vervliegen/verdampen bovendien supersnel.
 • Licht: de meeste steekmuggen zijn nocturnaal ofwel crepusculair van aard. Dat houdt in dat muggen overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Zodra de schemering invalt en een mug wakker wordt, zal hij echter gewoon steken; licht of geen licht!
 • Water: er zijn nog steeds mensen die een bakje met water in het raamkozijn zetten om muggen af te schrikken. Muggen leggen echter hun eitjes in water, dus voor je het weet heb je je eigen muggenkwekerij…
 • Rook: rook houdt muggen op afstand. Mensen zijn de enige levende wezens die vrijwillig rook inademen. Je hoeft echter geen speciale ‘anti-mug’-wierook te kopen; een barbecue werkt ook, zo lang je je maar in de rookwalm bevindt.
 • Biergist: biergist (vitamine B) zou je lichaamsgeur kunnen veranderen, maar werkt niet bij iedereen.
 • Douchen: zweet speelt slechts een kleine rol bij de lichaamschemie en -geur die muggen aantrekt. Douchen voor het slapengaan is dan ook zinloos als het aankomt op muggenbestrijding.
 • Armbandje: je hebt tegenwoordig van die antimuggenbandjes met citronella en/of essentiële oliën die in veel tips tegen muggen worden geopperd. Er staat ‘Hey! don’t bite me please’ in gegraveerd; helaas kunnen muggen niet lezen 😉

En wat doe je aan de jeuk?

Een muggenbult veroorzaakt voornamelijk jeuk. Zolang je de jeuk kunt negeren – en er dus niet aan krabt – zal de intensiteit van de jeuk meevallen. Zodra je gaat krabben wordt de jeuk van een muggenbult veel erger. Bovendien wordt ook de zwelling erger en zal het genezingsproces langer duren. Je kunt de jeuk & zwelling daarom het beste onderdrukken door de muggenbult te koelen.

Voor de koeling en behandeling van een muggenbult kun je het beste een koude, natte doek gebruiken – of een doek met ijsklontjes erin. IJs werkt doorgaans veel beter ter verkoeling en verlichting van muggenbulten dan huis-tuin-en-keuken-middeltjes zoals azijn, ammoniak, tandpasta, zout, menthol, etherische oliën en kruiden.

Wat ook goed werkt is Azaron of Prikweg, beide verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

Bij allergie voor muggenbulten is het raadzaam om je huisarts te raadplegen!

Ik wens je veel “mugloze” nachten toe 🙂

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: