De Polderjongen – Heleen Wagemans

Een intrigerend boekje met een zwart-wit foto op de voorkant ligt al eventjes op mijn recensiestapel, het is “De Polderjongen” van Heleen Wagemans (1969). Zij werkte als beleidsadviseur bij verschillende gemeenten waaronder ook de gemeente Noordoostpolder in Flevoland. In die tijd raakte ze gefascineerd door de bijzondere geschiedenis van de polder en de werkkampen waar zich tijdens WO II, tussen de polderarbeiders ook Joodse mannen schuilhielden. Feiten en fictie en heden en verleden vloeien samen in deze roman. Wagemans laat haar personages spreken en stilletjes vertelt de auteur ook haar eigen verhaal. Waar gaat het boek over?

De polderjongen gaat over een hechte vriendschap tussen Levie, een zoon van een welgestelde Joodse uitgever in Amsterdam, en Sietse, een Friese boerenzoon uit Joure. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verandert het leven van de twee vrienden voorgoed. Samen met Sietse en Esther, een jonge Joodse violiste, vertrekt Levie midden in de nacht naar Lemmer. Muziekdocente mevrouw Van Dullemen en haar jongere collega Louisa, die beiden deel uitmaken van het kunstenaarsverzet, helpen Levie en Esther om 's nachts de overtocht te maken met de Jan Nieveen, de veerdienst tussen Amsterdam en Lemmer. Van daaruit reizen de jongens door naar een werkkamp in de polder.
Het onderduikverhaal van Levie, Sietse en Esther wordt verteld door de herinneringen van verschillende personages. De hoofdpersoon in 'De polderjongen' is David, de zoon van Esther. Hij groeit op in Amerika. Na de dood van zijn moeder gaat hij op bezoek bij zijn nog enige levende familielid: zijn Joodse tante Sarah. Hij komt terecht in de Noordoostpolder van de vroege jaren zestig en daar ontvouwt zich het echte relaas over zijn ouders.

Recensie:
Tijdens het lezen van dit boekje wordt er wel wat van mij als lezer gevraagd, zeker in het begin van het boekje is het even zoeken wie wie is en welke rol zij vertolken ten aanzien van “De Polderjongen” David. Hierdoor raak ik wel wat afgeleid van de verschillende verhalen en dat is zonde want zij zijn prachtig geschreven. Door middel van deze verhalen krijg ik een schrijnend inkijkje in het wel en wee van de polderarbeiders en de vluchtelingen ten tijde van de 2e wereldoorlog. Wat mij betreft hadden de verhalen nog meer uitgediept of zelfs in soort van romanvorm gegoten mogen worden, want dat deze verhalen verteld moeten worden en bewaard moeten blijven dat staat natuurlijk buiten kijf!

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Heleen Wagemans – Uitgeverij: Elikser – 117 pagina’s – Verschenen: april 2018 – ISBN: 9789463650427

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: