Het geheim van een moeder – Renita de Silva

Dit boek lag al een tijdje op mijn recensiestapel en op een of andere manier bleef het daar maar liggen totdat ik opeens een week had waarin ik bijna elke dag een boek las… zo ook “Het geheim van een moeder” van de van origine Indiase schrijfster Renita de Silva. Achteraf had ik dat veel eerder moeten doen, wat een prachtig boek! Waar gaat het over?

Als de zwangere Jaya haar moeder verliest en kort daarna haar pasgeboren zoontje een tragische wiegendood sterft, stort haar leven in. Radeloos van verdriet en schuldgevoel gaat ze op zoek naar antwoorden – antwoorden op haar eenzame, afwezige moeder en haar mysterieuze verleden in India. Als ze haar moeders spullen doorzoekt, vindt ze twee dagboeken en oude foto's, die de rokerige geur van vuur afgeven. Op elke foto glimlacht een jongetje naar Jaya, en op één staat een familie trots voor een gigantisch landhuis.

Wie is dit kind? En waarom koesterde haar moeder herinneringen aan een vorstelijke familie uit een ver verleden? De dagboeken leiden haar terug naar India, naar de ruïne van wat ooit een chique huis op een heuvel was. Daar ontmoet ze Kali, een oude vrouw die verhalen vertelt over verwoestende leugens en een brand die een familie uit elkaar rukte. Maar niets zal Jaya voorbereiden op de laatste onthulling van het huis. Een onthulling die alles verandert wat Jaya over zichzelf dacht te weten.

Recensie:
Het boek “Het geheim van een moeder” herbergt vele karakters. Doordat deze door mij niet gelijk allemaal te plaatsen zijn, is het begin even doorbijten. Maar zeer zeker de moeite waard want daarna ontplooit het boek zich als een mooie bloem, een bloem uit India welteverstaan. Daar ligt namelijk de roots van de moeder van Jaya, Jaya weet niets van het verleden van haar moeder en over haar vader werd altijd gezwegen. Na haar dood vindt zij dagboeken en foto’s. Het boek vertelt niet alleen het verhaal van Jaya en haar moeder maar heeft nog meer karakters. Door het lezen van de dagboeken en de verhalen van deze verschillende karakters uit het verleden en heden, vallen de puzzelstukjes voor mij als lezer één voor één in elkaar en blijkt de uiteindelijke ontknoping onthutsend te zijn. De schrijnende keuzes die gemaakt (moesten) worden door de hoofdpersonages zijn onlosmakelijke verbonden met de positie van de vrouw en het geloof c.q. kastensysteem in India. Hiernaast belicht schrijfster Renita de Silva de andere kant van India, de sprookjesachtige sfeer, de geur en de overheerlijke kruiden. India een land met 2 gezichten, gevangen in een meeslepende roman…

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Renita de Silva – Uitgeverij: Boekerij – 396 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – ISBN: 9789022583401

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: