Meer over… Bianca Nederlof + ACTIE (afgelopen)

In april heb ik meegedaan aan de blogtour van “Ondenkbaar” van Bianca Nederlof. Ik vond het een heerlijk weglezende thriller met zeer actuele thema’s, klik hier voor de recensie. Ik mag 1 exemplaar van “Ondenkbaar” gaan verloten, maar eerst heb ik Bianca “het hemd van het lijf” gevraagd 🙂

Wie is Bianca Nederlof? Verliefd, verloofd, getrouwd, kids, huisdieren, wij willen aaaaallles weten!
Ik ben 37 jaar en kom uit Papendrecht. Daar woon ik samen met mijn man en een derdehands zwart-witte kat die we Poes noemen. Na een niet zo logische loopbaan werk ik nu als zelfstandig redacteur. Daarvoor heb ik lange tijd in de gehandicaptenzorg gewerkt, maar wel in drie totaal verschillende functies, namelijk woonbegeleider, planner en beleidsmedewerker.

Sinds 2015 ben ik elke dinsdagmiddag als taalvrijwilliger te vinden bij het Taalpunt in de bibliotheek. We helpen mensen die beter Nederlands willen leren door informatie en leermateriaal te geven en ze te koppelen aan taalcoaches. Het is leuk om te doen, ik ontmoet daarbij bijzondere mensen met allerlei culturele achtergronden.

Wanneer ben je begonnen met schrijven en de grote is vraag is natuurlijk waarom?
Vroeger als kind schreef ik al vaak verhalen. Later heb ik daar niets meer mee gedaan. Tot ongeveer 2004 of 2005, toen begon ik aan schrijfwedstrijden mee te doen. Ik raad dat ook iedereen aan die net begint met schrijven en zich wil ontwikkelen. Je hebt dan namelijk een maximaal woordaantal, meestal een thema en, het belangrijkste, een deadline.

Doordat ik veel positieve reacties op mijn verhalen kreeg, en natuurlijk omdat ik er veel plezier aan beleefde, besloot ik om me er serieuzer in te verdiepen. Ik las schrijfboeken en zocht contact met andere schrijvers op een schrijfforum. In 2009 schreef ik mijn eerste thrillermanuscript, maar dat is nooit uitgegeven. Vorig jaar heb ik voor de lol een aantal exemplaren van dat boek laten drukken, voor vrienden en familie.

Uiteindelijk kwamen in 2012 mijn eerste kinderboekjes uit en in 2014 mijn eerste thriller.

Je schrijft in verschillende genres, namelijk jeugdboeken en dan nu je 2e thriller. De vraag is natuurlijk waarom, wat zijn de grote verschillen tussen deze 2 genres en zijn er ook overeenkomsten?
In het schrijven voor kinderen vind ik het leuk om te spelen met fantasy-elementen. Een tijdreis, een magische poort naar een land met fantasiewezens, dat soort dingen. Hoewel ik ook meer realistische verhalen heb geschreven, zoals over een bosbrand in Australië.

Het is denk ik juist de afwisseling van de kinderverhalen, korte verhalen en thrillers, dat het voor mij interessant blijft om te schrijven. Ik zou ook heel graag nog een dystopische YA willen schrijven, of een satirische roman voor volwassenen.

Ben je naast schrijven ook een lezer? Zo ja, wat voor boeken/schrijvers lees je graag en waarom?
Sinds ik zelf schrijf ben ik een enorm kritische lezer geworden. Natuurlijk ‘lees’ ik boeken die ik redigeer, maar daarnaast probeer ik de laatste tijd ook weer vaker ‘gewoon’ te lezen. Gek genoeg bijna geen thrillers, dat heb ik vroeger wel veel gedaan. Nu lees ik graag romans, of jeugdboeken. En graphic novels vind ik heerlijk, dat is weer een totaal andere leeservaring.

Schrijf je full-time, oh ja en wat moeten wij ons daar bij voorstellen? Werkkamer of ga je op pad? Of gewoon aan de keukentafel? Vertel, vertel?
Nee, ik schrijf niet full-time, maar werk als zelfstandige wel voornamelijk vanuit huis. Ik heb inderdaad een eigen werkkamer. Meestal ligt de kat ergens om me heen op aai-afstand.

Het schrijven schiet er vaak bij in, dus spreek ik af en toe met iemand af om ergens samen een ochtend of middag te gaan schrijven in de bibliotheek of een café. Dat werkt goed. En ik ga een of twee keer per jaar op schrijfweekend of schrijfweek. Dat is helemaal fijn, dan kan ik weer helemaal in mijn verhaal duiken.

In “Ondenkbaar” heb je gekozen voor diverse actuele thema’s, namelijk aanslagen en pesten. Waarom heb je hiervoor gekozen en hoe laat jij jezelf hierover informeren? 
Het idee voor Ondenkbaar kwam eigenlijk door de ramp met de MH17. Ik vroeg me af hoe het zou zijn als je op die manier een aantal geliefden kwijt zou moeten raken, zonder afscheid te kunnen nemen. Dat combineerde ik met een ander verhaalidee dat nog in mijn hoofd zat. En dat kwam vooral voort uit het programma over pesten dat een aantal jaar terug op tv was. Ik vond het fascinerend dat degenen die gepest werden daar zoveel jaren later nog steeds last van hadden, terwijl de pesters niet eens meer wisten dat ze bepaalde dingen gezegd of gedaan hadden.

Bedenk je de hele verhaallijn van tevoren of laat je het verhaal zelf zijn beloop nemen?
Ik begin meestal met een uitgangspositie en heb wel een vaag idee van waar ik naartoe wil, maar hoe ik daar kom is meestal een verrassing. Dat vind ik ook het leuke aan het schrijven, het hele proces van het ontstaan van het verhaal.

Wat zijn de plannen voor de toekomst, volgt er nog een thriller of heb je iets anders in je hoofd?
Momenteel ben ik bezig met een nieuw kinderverhaal, maar ik heb ook al een idee voor een nieuwe thriller. Daar heb ik nu een hoofdpersoon voor en een uitgangssituatie. Van daaruit wil ik eerst in grote lijnen uitwerken waar ik naartoe wil en als het kinderverhaal klaar is, kan ik daaraan beginnen te schrijven.

En dan nu, even een snel rondje kort door de bocht 🙂

Favoriete muziek?
Rustige muziek waarbij ik kan schrijven, zoals acoustic pop.
Favoriete boek?
Misschien niet per se mijn favoriete boek, maar wel de bijzonderste leeservaring van de afgelopen jaren. Het Kaartenhuis van Mark Z. Danielewski. De hele opmaak van het binnenwerk van dat boek is absurd en waanzinnig.
Favoriete vakantieland?
Fuerteventura (Spanje). Een oase van rust.
Favoriete gerecht?
Italiaanse pasta.
Bijna niemand weet dat….
Ik een Rubik’s kubus kan oplossen.
Wat wilde je vroeger worden?
Ik had echt geen idee! Maar als je mij op de basisschool had verteld dat later als ik groot was, ik geld zou verdienen met het verbeteren van spelfouten in boeken, dan had je me heel gelukkig gemaakt.
Wat is je grootste droom?
De rest van mijn leven kunnen blijven schrijven.
Ik word blij van?
Een lege agenda en een ‘geniaal’ verhaalidee om uit te werken.
Guilty pleasure?
Jaren negentig happy hardcore! 😀
En van die heel slechte, lekker voorspelbare rampenfilms.
Favoriete quote?
Schrijven is scheppen.

Bianca bedankt voor je openhartigheid!

Wil jij het boek “Ondenkbaar” van Bianca Nederlof winnen? MeerdanSandra mag 1 exemplaar van dit boek verloten!

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra (wordt gecheckt, ja echt, mocht je geen Facebook hebben, vermeld dit dan in de reactie) en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Wat is de reden waarom jij dit boek zou willen winnen?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 20 juni 2018, daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

De actie is afgelopen, de winnaar is Bianca Mol. Heel veel leesplezier toegewenst 🙂

15 Comments on Meer over… Bianca Nederlof + ACTIE (afgelopen)

 1. Ik zou dit boek graag willen lezen,ben zelf gepest op school en ook mijn kinderen hebben hier mee te maken gehad. Ik ben heel benieuwd naar dit boek,pesten is iets wat je altijd bij blijft en waardoor je vaak oppast met nieuwe contacten maken.

 2. Ik loot graag mee

 3. Thrillers zijn heerlijk op vakantie, ik zie mezelf al op een ligbedje

 4. Geen E het reden, behalve dat ik verslaafd aan lezen ben. En echte boeken.

 5. Mooie boeken lezen kan je nooit genoeg doen!!!

 6. Ik ben heel benieuwd naar deze thriller met de actuele onderwerpen aanslag en pesten en naar het vernijnig staartje op het einde! Klinkt goed!

 7. Na de recensie gelezen te hebben ben ik onwijs nieuwsgierig geworden. Ik heb wel zin in zo,n mooi boek.

 8. Ik ben erg nieuwsgierig naar deze schrijfster na het lezen van het interview. Erg leuk dat de schrijfster ook Bianca heet. Deze Bianca is gek op trillers dus duimen maar!!!

 9. Je schrijft erg enthousiast.ik ben nu erg nieuwsgierig geworden naar dit boek

 10. Ik wil graag winnen omdat ik nieuwsgierig ben naar dit boek. Al vele goede berichten gehoord maar voor mij is deze auteur onbekend en daar breng ik graag verandering in.

 11. Mireille Muls // 12 juni 2018 at 10:44 // Beantwoorden

  ken de schrijfster nog niet, benieuwd naar haarschrijfstijl en het verhaal, nog 2 weekjes werken en dan verlof dus tijd genoeg om ervan te genieten

 12. Lyda van den Bos // 12 juni 2018 at 16:16 // Beantwoorden

  Hoihoi, zou graag wat van Bianca Nederlof willen lezen.

 13. Lijkt mij super leuk om dit boek te lezen van mijn naam genoot. Ben erg benieuwd naar haar boek na het lezen van haar intereview!

 14. Leuk presentje voor mijn verjaardag overmorgen!!!!!

 15. Ik loot graag mee. Dit boek heeft al langer mijn belangstelling en dit is een mooie gelegenheid om hem versneld in huis te kunnen hebben en te lezen. Wachten tot mijn verjaardag duurt veel te lang 😉

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: