Operatie Hanokmin – Ronnie Rokebrand

Operatie Hanokmin is het thrillerdebuut van Ronnie Rokebrand (1954), hij is in het dagelijkse leven reisondernemer en reishandboekenschrijver is. Hoewel het verhaal fictief is, zijn er gelijkenissen met bestaande personen en gebeurtenissen. De roze cover met bling bling doet geen thriller vermoeden, alleen daarom al was ik heel nieuwsgierig naar dit boek. Waar gaat het over?

De Nederlandse journalist Mike is er in Senegal getuige van dat een vrouw op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Het zijn beelden die hem in zijn dromen blijven achtervolgen.
Wanneer hij na anderhalf jaar naar Rwanda reist is zijn beroep nog slechts een dekmantel voor zijn deelname aan een geheime internationale missie in samenwerking met de geheime diensten van Israël en Frankrijk. Het doel van deze samenwerking is het voorgoed uitschakelen van een van de gevaarlijkste mannen op het Afrikaanse continent en het vernietigen van een opleidingskamp van de terreurorganisatie Al-Qaida.
Als een vliegtuig met daarin de Rwandese president Habyarimana en de president van Burundi Ntaryamira met twee SAM 7 raketten wordt neergeschoten, werkt dat als lont in het kruitvat en laait de stammenstrijd tussen Hutu's en Tutis's weer op.

Recensie:

Ronnie Rokebrand heeft mij zeer verrast met zijn thrillerdebuut “Operatie Hanokmin”. De Nederlandse Journalist Mike neemt deel aan geheime internationale missie naar Rwanda waar o.a. een opleidingskamp van Al-Qaida vernietigd dient te worden. In zeer goed geschreven korte hoofdstukken en goed belichte karakters neemt Rokebrand mij mee naar het Afrikaanse wespennest waar deze terreurorganisatie ook zijn alles vergiftigende vleugels heeft uitgestrekt. Voor deze thriller dien je een stevige maag te hebben want geweld wordt niet geschuwd. Dit om het verhaal ondersteunen en de schrijnende situatie terplaatse te verduidelijken, deze scenes zijn heftig maar vooral realistisch geschreven. Ik denk dat Rokebrand een zeer goed beeld middels deze thriller heeft geschetst van de situatie in deze regio en eigenlijk weet ik niet of ik daar nu zo blij mee moet zijn… een debuut om van te dromen!

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Ronnie Rokebrand – Uitgeverij: Letterrijn – 266 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – ISBN: 9789491875526

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: