Zweetweetjes

Jawel, echt waar, de 1 wat meer dan de ander maar we zweten allemaal! Niet alleen onder onze oksels, maar over ons hele lichaam. Wist je dat tussen de 2 en de 5 miljoen (5.000.000) zweetklieren hebt over je hele lichaam? Zweten is een heel natuurlijk proces en doen we de hele dag door. Gemiddeld zweet je toch wel minimaal 1 liter zweet per dag. Deze hoeveelheid kan op een zomerse dag, in combinatie met veel inspanning, wel oplopen tot 10 liter per dag.

Onnodig te zeggen dat deze “verloren” hoeveelheid vocht de hele dag door moet worden aangevuld. Op normale dagen wordt geadviseerd om minimaal 1,5 liter water te drinken, maar als het écht warm is en/of je doet zwaar fysiek werk, dan moet je veel meer gaan drinken om te voorkomen dat je uit gaat drogen.

Zweten bestaat er in allerlei vormen. Natuurlijk ken je de klotsende oksels, maar ook een glimmend voorhoofd of klamme handen tijdens een eerste date zijn vormen van zweten. Hoewel de natte oksels vaak als de meest irritante vorm wordt beschouwd, is dat maar 1% van het transpiratievocht wat je dagelijks kwijtraakt. Dit heeft twee oorzaken:

De oksels hebben een hele slechte ventilatie, dus het zweet kan erg lastig verdampen. Daarbij zitten er heel veel zweetklieren in de oksels.

Wat is de functie van zweet?

Hoewel het vaak heel erg lastig kan zijn, heeft zweten wel degelijk verschillende belangrijke functies te vervullen.

Het beheersen van je temperatuur:De zweetklieren worden door het lichaam gebruikt om de temperatuur van het lichaam in de hand te houden. Op het moment dat de lichaamstemperatuur stijgt, dan gaan de zweetklieren vocht uitscheiden die een laagje water op je huid vormt. Dit vocht verdampt daarna, waardoor de lichaamstemperatuur af gaat nemen.

Communiceren: Er zijn ook speciale zweetklieren, de apocriene zweetklieren, die gebruikt worden om te communiceren door het afscheiden van bepaalde geuren. Je neus ruikt de zogenaamde ‘feromonen’ van het zweet uit de apocriene zweetklieren, en stuurt deze direct door naar een onderdeel van onze hersenen, de hypofyse. Deze feromonen spelen een hele belangrijke rol in bijvoorbeeld daten. Het kan bepalen of iemand jou aantrekkelijker vindt dan de ander, of juist helemaal niet aantrekkelijk.

Emoties uiten: Op het moment dat je heftige emoties ervaart, begin je ook te zweten. Denk maar eens aan het moment dat je heel erg boos bent, of bang bent, of misschien wel heel zenuwachtig tijdens een sollicitatiegesprek.

2 soorten zweetklieren

Zweet heeft dus verschillende functies, en de verschillende soorten zweet komen ook uit verschillende zweetklieren. We kunnen 2 zweetklieren onderscheiden:

Eccriene zweetklieren: Deze soort zweetklieren komen over het hele lichaam voor en hebben als belangrijkste functie het reguleren van de lichaamstemperatuur. Als het lichaam té warm dreigt te worden, bijvoorbeeld bij zware inspanningen of als je bijvoorbeeld koorts hebt, wordt de overtollige warmte heel efficiënt afgevoerd door het zweet wat geproduceerd wordt door de Eccriene zweetklieren.

Apocriene zweetklieren: De apocriene zweetklieren hebben een hele andere functie. Zij zijn verantwoordelijk voor de bekende zweetlucht. Apocriene zweetklieren komen alleen maar op bepaalde plaatsen van je lichaam voor: Onder je oksels, rondom je anus en rondom je tepels. De ontwikkeling van deze speciale zweetklieren vindt pas plaats in de pubertijd, onder invloed van de geslachtshormonen. Op het moment dat het zweet uit deze klieren aan het oppervlak komt, is het volledig geurloos. Geen probleem dus. Maar als het langere tijd op dezelfde plaats blijft zitten, wordt het vocht door bacteriën getransformeerd naar stoffen die de irritante zweetgeur bezitten. De aanmaak van zweet uit de Apocriene zweetklieren vindt de hele dag (en nacht) plaats. Lichamelijke inspanning en bijvoorbeeld emoties hebben daar nagenoeg géén invloed op.

Behandelingen tegen overmatig zweten:

Als je last hebt van overmatig zweten, is er al heel veel wat je zelf kunt doen, voordat je naar de huisarts gaat. Laten we de mogelijkheden even op een rijtje zetten:

  • Was en douche jezelf regelmatig om het “oude” zweet te verwijderen. Gebruik een minimum aan zeep en spoel de zeepresten heel goed weg.
  • Gebruik zeep wat “huidvriendelijk” is. Dus geen zeep met heel veel chemische troep zoals aroma’s en kleurstoffen.
  • Trek dagelijks schone, loszittende kleding aan, bij voorkeur van katoen.
  • Als je last hebt van zweetvoeten, kun je zo veel mogelijk op blote voeten lopen. Als je schoenen draagt, kies dan voor transpirerende sokken in combinatie met leren schoenen.
  • Met name bij de betere sportzaak kun je hele goede sokken kopen die het transpiratievocht op een efficiënte manier afvoeren. Dit zijn niet noodzakelijkerwijs ‘sportsokken’. Ze zijn ook verkrijgbaar in bijvoorbeeld zwart, zodat dit prima te combineren is met een kostuum of andere nette kleding.
  • Gebruik van een goede deodorant is onvermijdelijk, om de overlast voor je omgeving zo veel mogelijk te beperken.

Mocht het zweten je echt in de weg zitten, ga naar de dokter!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: