Dochter van het moeras – Karen Dionne

Wat een prachtige cover heeft dit boek, alleen daarvoor al zou ik het in mijn boekenkast willen neerzetten! Karen Dionne (1953) woonde jarenlang met haar man en kind in de wildernis van Upper Peninsula, Michigan, waar zij zichzelf ‘de wetten van de wildernis’ leerden, dit bleek een uitstekende basis voor dit boek te zijn. Tegenwoordig woont en werkt ze in Detroit. Leuk weetje: de filmrechten voor “Dochter van het moeras” zijn reeds verkocht. Waar gaat het boek over?

Helena's moeder is als tiener ontvoerd en in een afgelegen hut diep in het moerasgebied bij Michigan vastgehouden. Geen elektriciteit of stromend water, geen mensen in de buurt. Helena, die twee jaar later geboren werd, hield van het leven daar: jagen, vissen, één zijn met de natuur. Ondanks haar vaders temperament en vaak brute gedrag, hield ze van hem. Tot het moment dat ze ontdekte hoe wreed hij werkelijk was.

Twintig jaar later heeft Helena een stabiel leven opgebouwd. Maar dan ontsnapt haar vader uit de gevangenis. Hij houdt zich waarschijnlijk schuil in het moerasgebied dat hij als geen ander kent. De politie zet een grote klopjacht in, maar Helena weet dat die geen schijn van kans maakt. Zij is de enige die haar vader kan vinden, want zij heeft de geheimen van het moerasgebied juist van hém geleerd.

Recensie:
Wat een bijzonder boek is “Dochter van het moeras. Wie een razendspannende thriller verwacht wordt waarschijnlijk teleurgesteld, daarentegen is het psychologische gedeelte van dit mooie verhaal bijzonder goed uitgewerkt. Schrijfster Karen Dionne neemt je mee naar het moerasgebied van Michigan. De moeder van Helena wordt als tiener door haar vader ontvoerd naar dit moeras waar hij haar gevangen houdt en waar zij uit deze gedwongen relatie geboren wordt. Karen Dionne weet prachtig en zeer gedetailleerd het leven in het moeras te omschrijven. Dit zeer eenvoudige moerasleven is voor Helena heel normaal, zij weet niet niet beter. Naarmate zij ouder wordt, begint zij vragen te stellen en merkt zij dat het gedrag van haar vader zeer wreed is. Het tienergedrag van Helena en haar vraagtekens heeft Dionne heel natuurlijk en gedoseerd gebracht en het kan niet anders dat Helena uiteindelijk samen met haar moeder ontsnapt. Haar vader komt in de gevangenis terecht waar hij 20 jaar later ontsnapt. Wat hierna volgt is de innerlijke strijd van een dochter die ondanks al zijn fouten en slechte karaktereigenschappen toch van haar vader houdt: onvoorwaardelijke liefde van een kind dat op de proef wordt gesteld op het moment dat haar gezin zelf in gevaar komt. Een zeer goed opgebouwd verhaal waar ik als lezer enorm van heb genoten!

4**** door recensent Sandra Raino

Auteur: Karen Dionne – Uitgeverij: de Fontein – 299 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – ISBN:9789026142413

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: