De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson + actie (afgelopen)

Al eerder las ik boeken van Jonas Jonasson, hij werkte jarenlang als journalist en mediaconsultant. Zijn debuutroman “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” werd in 45 talen vertaald en er werden wereldwijd 14 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd in 2013 succesvol verfilmd! En nu? Nu is er een vervolgdeel uit…. waar gaat het over?

De 100-jarige man Allan Karlsson en zijn kompaan Julius leiden een luxe, paradijselijk leven op Bali. De bodem van de koffer met geld die ze aan hun vorige strapatsen hebben overgehouden komt echter in zicht en eigenlijk vervelen ze zich maar. Een ballonvaart met voldoende flessen champagne voor de 101e verjaardag van Allan kan allicht tijdelijk voor wat spanning zorgen.

Door omstandigheden belanden ze in zee en de drenkelingen worden opgevist door een Noord-Koreaans militair schip op weg naar huis. Dat dat schip verrijkt uranium smokkelt voor Kim Jong-un weten ze op dat moment nog niet, maar Allan ontmoet vervolgens Kim Jong-un op een kritiek moment, wanneer de hele wereld, en president Trump met name, zich geprovoceerd voelt door de raketten die over de Japanse zee suizen.

In no time vormen ze het middelpunt van een diplomatieke rel waar veel leidende politieke figuren bij betrokken raken, van de Zweedse minister van Buitenlandse zaken tot Angela Merkel en Donald Trump aan toe.

Recensie:
Gezien het feit dat mensheid bleef aanmodderen kon schrijver Jonas Jonasson niets anders dan een opvolger van “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” maken. Net als het eerste deel speelt Allan Karlsson een hoofdrol in dit hele verhaal. Op zijn eigen bijzondere manier doolt hij de wereld over, komt en passant een wereldleider tegen en haalt veel van zijn wijsheden uit de laptop. Ook dit boek bevat weer veel bizarre wendingen en toevalligheden die uiteindelijk allemaal weer heel vernuft samenvallen. Eigenlijk is het hele boek is een satirische knipoog naar de wereld van nu! Omdat ik al wat vaker boeken van Jonas Jonasson heb gelezen, is het vernieuwende en verrassende effect van zijn schrijfstijl wel iets minder, desondanks blijft het een zeer vermakelijk boek!

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Jonas Jonasson – Uitgeverij: Atlas Contact – 382 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – ISBN: 9789025452704

Heb jij ook zin in dit boek, dan heb ik goed nieuws voor je! Van Uitgeverij Atlas Contact mag ik 1 exemplaar verloten, joehoeeee!

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra en laat een reactie hieronder achter op de vraag: Waarom wil je dit boek lezen? Is niet zo hele moeilijke vraag, toch?

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt 9 oktober 2018 daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

We hebben een winnaar: Danissa Tete, gefeliciteerd en veel leesplezier toegewenst!

8 Comments on De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden – Jonas Jonasson + actie (afgelopen)

  1. Ik ben heel benieuwd naar de satirische knipoog naar de wereld van nu en naar alle toevalligheden en wijsheden die samenkomen!

  2. Omdat ik erg geniet van de schrijfstijl van Jonas Jonasson, hoe hij de actualiteit betrekt in zijn gekke verhaal rondom een 101 jarige man zal het beeld dat ouderen het allemaal niet meer meekrijgen voorgoed veranderen.

  3. ondaks alle goede recensies nog niet gelezen, daar wil ik graag verandering in brengen

  4. Lijkt me echt weer een leuk boek, afgelopen zomer heb ik het eerste deel gekocht, toen klom hij uit het raam en nu komt hij weer terug 🙂

  5. Met een knipoog naar de gebeurtenissen van de wereld kijken. Dat is iets wat wij allemaal zouden moeten doen.

  6. De andere boeken heb ik gelezen maar deze nog niet

  7. Ik sta aan het begin van mijn leven (20j) en leer graag van romanpersonages over hoe in het leven te staan. De lessen uit het eerste boek over het belang van inzet, doorzettingsvermogen en standvastigheid staan mij nog goed bij. De humor maakte het eerste boek echt af.

    Ik ben ontzettend benieuwd naar welke lessen ‘Meneer Allan’ nog voor mij in petto heeft en in welke komische situaties hij ditmaal verzeild raakt!

  8. Het lijkt mij een boek waar ik op een positieve manier nog van kan leren omdat ik (momenteel 75) het ouder worden best wel moeilijk vind.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: