Het eiland van morgen – Jos Veltman

Toen dit boek door mijn brievenbus viel was ik gelijk getriggerd, wat een interessant thema om een boek omheen te bouwen! “Het eiland van morgen” is geschreven door Jos Veltman. Veltman (1942) is verpleegkundige en heeft voornamelijk op operatiekamers in Nederland en Zwitserland, als verpleger in de Bijlmer bajes en als medic gedurende 18 jaar in de gasboring en -productie op de Noordzee, in het United Kingdom en in Mexico. Jos Veltman is twintig jaar geleden begonnen met schrijven en heeft veertien boeken (en boekjes) geschreven waarvan nu het eerste is uitgegeven. Waar gaat “Het eiland van morgen over”?

Een groep van 350 mensen is door de Verenigde Naties uitgenodigd voor een cruise. Als het schip niet op de geplande datum in Perth in Australië aankomt, wordt er groot alarm geslagen. Het schip blijkt verdwenen te zijn op de Indische Oceaan.
Aanvankelijk wordt er op grote schaal gezocht en staan de kranten en nieuwssites en -programma's bol van het verhaal over het verdwenen schip. Maar naarmate de tijd verstrijkt, wordt ervan uitgegaan dat het schip als verloren moet worden beschouwd en dat niemand het heeft overleefd. Op veel plaatsen worden er rouwdiensten gehouden ter nagedachtenis van familie, vrienden en collega's.
Intussen dobberen op de Stille Oceaan twaalf sloepen met mensen die de ramp hebben overleefd. Met een flinke dosis geluk en dankzij bijzonder goed weer slagen ze er in een eiland te bereiken.
Het eiland blijkt onbewoond te zijn, maar kan hen wel van voedsel voorzien. Met vereende krachten bouwen ze daar in de loop van de tijd hun eigen maatschappij op, met hun eigen regels, hun eigen verbintenissen en hun eigen mogelijkheden en kansen. Sommigen blijven aan thuis denken en wagen een poging om weer in de bewoonde wereld te komen. Maar de meesten gaan van het leven op het eiland genieten. En omdat bij iedereen een beroep wordt gedaan op zijn of haar specifieke vaardigheden, komt iedereen heel goed tot zijn recht. Er ontstaan liefdes, baby's komen ter wereld, mensen overlijden en natuurlijk doen zich ook natuurrampen voor en ontstaan er ruzies. Maar dat lossen ze met elkaar op.

Recensie:
Intrigerend, anders kan ik dit boek niet noemen. Veltman neemt mij mee naar een eiland in de Stille Oceaan waar twaalf sloepen met schipbreukelingen zijn gestrand. De kans dat zij op korte termijn gered worden blijkt na verloop van tijd minimaal te zijn en zo goed als zo kwaad bouwen zij een soort van nederzetting op waarin iedereen weer zijn eigen taak heeft. Het boek is vlot geschreven en leest soepel weg. De karakters en verhaallijnen komen met horten en stoten. Soms wordt er heel erg op situaties ingegaan en daarnaast wordt over, naar mijn inziens, best belangrijke gebeurtenissen zo overheen gestapt. Daarnaast zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij het verhaal over wat logisch en haalbaar is op zo’n onbewoond eiland en met een groep mensen van verschillende pluimage. Maar juist dat aspect had voor mij een stukje charme, hierdoor bleef ik meeleven, nadenken en leemtes invullen. Al met al een vermakelijk boek, een soort van Utopia meets Expeditie Robison!

3*** door recensent Sandra Raino

Auteur: Jos Veltman – Uitgeverij: Elikser B.V. – 418 pagina’s – Verschenen: mei 2018 – ISBN: 9789463650595

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: