Pure nostalgie – GT Rovers + ACTIE (afgelopen)

Eind 2014 ging de facebookgroep “Weet je nog vroeger”, onder de bezielende leiding van mijn moeder, de lucht in. Eerst werden natuurlijk familie en vrienden toegevoegd en daarna werd deze oergezellige facebookgroep door steeds meer mensen ontdekt. Zo kwam in september 2015 GT Rovers in de groep. GT Rovers is niet haar eigen naam, die is namelijk niet heel gemakkelijk. Daarom gebruikt zij net als veel schrijvers in de jaren ’50 en ’60 een pseudoniem. Al snel bleek dat zij leuke blogs op haar eigen website en later filmpjes over “vroeger” op Nostalgietv maakte en werd zij een goede bekende in onze groep met altijd zeer goed verzorgde en vooral heel erg herkenbare blogs en vlogs.

Leuke anekdote… in het begin, na een paar blogs, was er nog wat verwarring want we waren haar kwijt. Mijn moeder en ik snapten er niets van, zo was GT Rovers nog in onze groep en zo was ze spoorloos verdwenen! Wat bleek…. Facebook’s wegen zijn ondoorgrondelijk want bij het aanmaken van een pagina werd zij op een of andere vage manier voor een periode geblokkeerd! Gelukkig kwam zij weer boven water en hebben wij haar al die jaren gevolgd, van blogs en vlogs naar columns in de TrosKompas en als kers op de taart dit prachtige boek!

Weet u nog dat brood op de bon ging en dat trouwjurken van parachutestof werden gemaakt? En dat warm water voor de was bij de waterstoker werd gekocht? We luisterden naar hoorspelen op de radio en telefoneerden met een bakelieten telefoon in de gang. Herinnert u zich de nozems, de Solex en de SRV-wagen nog? Of de zitkuil met oranje ribfluwelen kussens? In Pure nostalgie van GT Rovers worden tal van dit soort mooie herinneringen opgehaald rijkelijk geïllustreerd met prachtige unieke foto's uit de archieven van Het Nationaal Archief.

Recensie:
Wat een prachtig gebonden boek is “Pure nostalgie”, de cover met oude foto’s nodigt mij enorm uit tot verder lezen. Het boek is verdeeld in verschillende tijdsblokken nl. jaren ’30-’40, jaren ’50-’60 en jaren ’70. De zeer herkenbare onderwerpen worden niet alleen boeiend beschreven maar zo mogelijk nog verder uitgediept met weetjes en feitjes, dit maakt de verhalen nog aantrekkelijker! Mooi om aan de jeugd te laten lezen, maar vooral de ouderen onder ons kunnen hun hart ophalen en weer even wegdromen (of gruwelen!) in die tijd van toen…

5***** door recensent Sandra Raino

Auteur: GT Rovers – Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V. – 149 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – ISBN: 9789045215204

ACTIE: wij gaan 1 boek “Pure nostalgie” van GT Rovers verloten.

Wat moet je hier voor doen? Like de Facebookpagina van MeerdanSandra en laat in een reactie hieronder je antwoord achter op de vraag: Aan welk t.v.-programma van vroeger heb jij mooie herinneringen? 

Bij het invullen van je mailadres wordt je automatisch lid van de nieuwsbrief van MeerdanSandra, je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Deze actie duurt t/m 30 oktober 2018 daarna krijgt de winnaar persoonlijk bericht (dus laat een geldig mailadres achter!) en zal op Facebook worden vermeld.

De actie is afgelopen, de winnaar van het boek is Thea Stam. Heel veel plezier met het boek!

20 Comments on Pure nostalgie – GT Rovers + ACTIE (afgelopen)

 1. Stiefbeen en Zoon, met de winkel vol oude “meuk” die nu zou aanvoelen als heerlijk nostalgisch en elk voorwerp een stukje jeugdsentiment in herinnering roept.
  Dit boek sluit aan op die beelden denk ik.

 2. Diny Gijsberts // 20 oktober 2018 at 11:26 // Beantwoorden

  Pipo de Clown, Floris, zwiebertje, ik herrinnner het me nog allemaal hoe we aan de buis gekluisterd zaten !

 3. Fabeltjeskrant. Ik hoop dat dat dat nog eens terugkomt.zo leuk voor de kleintjes.

 4. van erum maia louisa // 20 oktober 2018 at 13:52 // Beantwoorden

  leuk zo echt terug denken en mijmeren

 5. De Kleine waarheid vond ik altijd geweldig

 6. M.C. Kruse-Smit // 20 oktober 2018 at 15:54 // Beantwoorden

  Veel buurkindertjes kwamen bij ons TV kijken omdat wij al heel snel een televisie in huis hadden. Als bedankje kregen we vaak wat lekkers zoals gevulde muizen met Sinterklaas. Ik keek graag naar Dappere Dodo, Zwiebertje en Pipo de Clown.Zulke herinneringen komen bovenborrelen bij het lezen van het boek van G T Rovers.

 7. Stiefbeen en zoon, Lucy Ball, Swiebertje.Mijn ouders hadden omstreeks 1970 pas TV.Zag de programma,s elders. Eigenlijk was alles wat ik zag ,n sensatie.

 8. Het NOS Journaal met Fred Emmer. Als ik terugdenk aan het huiselijk gevoel van 40 jaar geleden dan zijn het altijd weer dat begindeuntje en de stem van de nieuwslezer die in mijn gedachten komen.

 9. Wat een heerlijk boek lijkt me dit! Ik kom uit de begin jaren ‘80 maar smúl van dit soort boeken. Ik lees heel veel over het Nederland van vroeger, vooral de jaren ‘50 en ‘60 vind ik ontzettend interessant. De tijd waarin mijn oma de leeftijd had die ik nu zelf heb en, net als ik nu, twee dochters moest opvoeden. Zowel mijn opa en oma leven nog en het is een groot voorrecht dat ik ze nog echt iets kan vrágen over vroeger.

  Ik volg je blog al geruime tijd via Facebook, ietwat stilletjes, maar nu besluit ik toch eens mee te doen met een prijsvraag. Dit boek zou ik zo graag willen winnen! Mijn favoriete programma van vroeger? Gezien mijn leeftijd kan ik nog niet zo héél erg veel terug in de tijd, ik ben van de Fabeltjeskrantgeneratie (wat een heerlijk programma!) en ik heb zoveel leuke programma’s waar ik als kind van genoot. Maar als ik dan toch moet kiezen … ga ik voor de Mini Playbackshow. Op zaterdagavond, in de pyjama, frisgewassen haartjes, mocht je wat langer opblijven. Voor mij pure nostalgie, als ik terug denk aan die fijne tijd. En heel wat leuker dan alle You Tube tegenwoordig!

 10. In de jaren 50 hadden we nog geen TV thuis. Dus gingen we woensdag- en zaterdag-middag tv kijken bij de buren. Naast “Dappere DoDo”, “Varen is fijner dan je denkt” zagen we programma’s zoals “Morgen gebeurt het”. Een spannend verhaal met Tom Lensink als professor Plano. Soms konden we aan het eind van de kinderuitzending zwaaien naar Tante Hannie.

 11. Swiebertje vond ik prachtig, we gingen op zaterdagmiddag altijd naar een tante van mijn vader. Ze woonde bij ons in het dorp. We hadden geen tv, dat zat er niet aan. Zij wel, schoenen uit en we zaten op de grond naar Swiebertje te kijken. Genieten was dat. Dit boek zou ik heel graag willen winnen, het zou zo te pas komen op de afdeling waar ik werk. Onze bewoners zijn dementerend, het boek is ideaal voor ze. Herinneringen van vroeger ophalen.

 12. Zoveel , de weg naar hamelen , stuif es in , ren je rot . In de jaren eind 80 , atwt , in the heat of the night enz enz

 13. Q&Q. Ja, dat was voor ons echt spannend. Wat een onverwachte gemaakte foto allemaal te weeg kan brengen. Je telde de dagen af tot het weer op t v kwam.
  Maar “Swiebertje” was ook favoriet. Mocht het zelfs als 8 jarig meisje het bij de buren in kleur kijken op de zaterdagavond. Zij hadden in onze straat de eerste met een kleuren tv. Ik heel goed opletten welke kleuren kleren ze droegen en hoe het ingericht was bij Saartje.
  Het was een schitterende ervaring.
  “Stuif es in” , was elke zaterdagmiddag een heerlijk t v moment. Toen kregen we 1 glas fris erbij. We hebben nog nooit zolang over 1 glas fris gedaan dan toen.
  Mooie en dierbaren herinneringen. Het boek zal veel emotie bij me oproepen en zal het uitlenen aan m n lieve broer en zus.

 14. Sophia Grootjans // 21 oktober 2018 at 22:01 // Beantwoorden

  Sam Sam vond ik echt een heerlijk serie. Gloeiende, gloeiende, gloeiende nog aan toe.

  Vrienden voor het leven, Ellepel en Eddepet, nog zo’n fijne serie.

 15. Ik keek vroeger altijd op zaterdagavond naar Rawhide. Dan kreeg ik pinda’s op een oude krant om te pellen en een glaasje sinas. Daarna naar bed. Heerlijk die serie met al die problemen van koeien die niet verder wilden en de indianen. Was zwaar onder de indruk van Rowdy Yates (Clint Eastwood) en vond de kok Wishbone geweldig, eigenlijk meer hoe hij kookte naast die huifwagen met alle potten en pannen er aan hangend. Leuke herinneringen heb ik er aan.

 16. Swiebertje en Stuif es in om er maar 2 te noemen. Top pop was ook een topper.

 17. Charlotte Veltman // 29 oktober 2018 at 16:52 // Beantwoorden

  Hamelen, Stuif es in en Pipo, en dol op Ivanhoe. Als peuter heb ik in een vreemde kerk geroepen, kijk mama, kijk papa, kijk ome en tante, Ivanhoe, en bleef dat zeggen. Mijn vader is toen maar buiten met mij gaan wachten… Het bleef de terugkerende story in Familie Veltman…

 18. De Fabeltjes krant, en Swiebertje

 19. Swiebertje, fabeltjeskrant, en kunt u mij de weg naar hamelen vertellen meneer, heerlijk die oude series

 20. Floris, Emil en Polly, dat was waar ik graag naar keek..

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: