Tshebi Sega – gerecht uit Eritrea

Dit is een pikant lamsvlees gerecht uit Eritrea. Berbere is een zeer pittig specerijenmengsel dat de grondslag vormt van de keuken van Eritrea. Het is samengesteld uit verschillende versgemalen en geroosterde specerijen. Welke ingrediënten in welke hoeveelheden worden gebruikt varieert, maar essentieel zijn hete rode peper en fenegriek. Meestal worden hieraan kardemom, kruidnagelen, gember, en zout toegevoegd.

Ik heb zelf het gerecht een beetje verbouwd, ik zal het originele recept geven en daarna mijn aanpassingen benoemen.

Benodigdheden (6 personen):
4 el zonnebloemolie
2 uien fijngehakt
1/2 dl berberekruid (online te verkrijgen bij de de kruidenkoning.nl of bij de grotere Albert Heijn)
2 el boter
1 tl fijngehakte gemberwortel
paar tenen knoflook fijngehakt
6 grote tomaten of een pakje tomaten”smurrie”
1 kg. lamsvlees in blokjes
peper – zout – peterselie

Bereiding:
Verhit de olie, bak de ui hierin. Voeg wat water toe en daarna de Berberekruiden. Voeg de boter toe en laat alles zachtjes snudderen. Voeg na 10 min. de gember en knoflook toe. Voeg de tomaten toe. Bestrooi het vlees met peper en zout en voeg dit na nog 15 min. toe. Laat het vlees in ca. 90 min. gaar worden. Voeg zo nodig nog wat water toe en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met peterselie.

Aanpassingen van mijn kant (voor 4 personen):
Ik heb i.p.v. lamsvlees ca. 500 gram gehakt gebruikt. Eerst uitje gebakken, daarna gehakt + berberekruid (is vrij pittig, let op met doseren!) + peper en zout, hierna tomatensmurrie met beetje water toevoegen (tot een lekkere saus) en de knoflook met gember. Ik heb zelf nog wat sperzieboontjes toegevoegd. Als laatste de peterselie erop. Geserveerd met witte rijst.

Eet smakelijk!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: