Uit de oude “kerst”doos…

Kerstbal

Ze zijn er in alle soorten, kleuren en maten, de één nog mooier dan de ander. Eigenlijk liggen ze het hele jaar te verstoffen in een doos in een hoekje ergens op zolder, in de kelder of de schuur. Pas als de feestdagen van december weer voor de deur staan en de Kerstversiering het huis én de boom mag aanvullen, komen ze weer tevoorschijn: kerstballen. Wist je dat de eerste glazen kerstbal in 1831 werd geblazen?

Heksenballen
Ruim 300 jaar geleden was de glasbal al bekend. Men noemde deze ballen “heksenbal”. Deze ballen werden voor het raam gehangen. Het doel van het ophangen was, om een passerende geest, die een mogelijk gevaar kon vormen voor de harmonie in een bepaald huishouden, af te leiden. De geest zou dan gehypnotiseerd raken door de schittering van de bal. Zodra hij de bal aanraakt, wordt hij geabsorbeerd en raakt gevangen in de bal.
Denk ook maar aan de vele verhalen over geesten die in flessen worden gevangen.
Met de geleidelijke afname van het bijgeloof in de negentiende eeuw werden deze heksenballen steeds vaker gebruikt als decoratie. Het is dus zeer aannemelijk dat de Oost-Europese glazenblazers zich baseerden op deze ornamenten uit de achttiende eeuw.

De eerste kerstbal
Voordat de kerstbal geïntroduceerd werd, hing men papieren slingers, appels en figuurtjes in de boom. Dankzij de opkomst van de glasblazerij in Oost-Europa in de negentiende eeuw kwam hier verandering in. In 1831 blies glasblazer Linder uit de Vogezen de eerste glazen kerstbal. In die tijd werden er voornamelijk appels gebruikt als decoratie, maar door grote droogte die winter waren appels en noten een schaarste. De glasblazer besloot een grote kraal te blazen. De inspiratiebron hiervoor was waarschijnlijk de oudere heksenbal. De kerstbal was geboren. Zijn idee veroverde vervolgens de wereld.

Ontwikkeling van de kerstbal
Deze oorspronkelijke kerstbal was een glazen bol met een metalen laagje aan de binnenkant. Al gauw kreeg men in de negentiende eeuw het idee om de ballen aan de kerstboom te hangen. Sommige historici denken dat het nog steeds een functie had in het tegengaan van jaloezie. Wanneer er namelijk cadeautjes onder de boom lagen zou een gast niets durven te stelen vanwege zijn spiegelbeeld in de kerstballen. Sinds het eerste ontwerp van de glazenblazers maakte de kerstbal allerlei transformaties door. Er werden glitters opgeplakt, er werd gespeeld met allerlei kleuren en sinds de jaren vijftig worden ze steeds meer van kunststof gemaakt in plaats van glas.
Uiteindelijk blijkt de kerstbal niet meer weg te denken uit de kerstsfeer en of je ze nou heksenbal noemt of Kerstbal, het zijn prachtige juweeltjes als decoratie in deze tijd. Enne… ik laat me er niet door afschrikken, jij?

​Have a ball and enjoy! ~Natasja

 

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl 

Volg je mij op Facebook?

Bron: met dank aan: www.isgeschiedenis.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: