Angst regeert op facebook

Ik voel mij teleurgesteld, ik voel mij verward, ik voel mij boos……… maar vooral machteloos. Oh jee denken jullie vast nu, watskebeurt ? Iemand ziek of misschien nog erger? Nee, ik zit op facebook en daar word ik momenteel niet vrolijk van. Sterker nog, daar word ik heel erg niet vrolijk van. Ik heb daar “vrienden” op, goede vrienden, minder goede vrienden, goede kennissen, vage kennissen, mensen die je kent uit de buurt, van de vereniging, van school en natuurlijk familieleden. Wat mij de laatste tijd heel erg opvalt, is dat er veel mensen “anti”- vluchtelingen filmpjes/plaatjes delen van, wat mij betreft, zeer verachtelijke sites. Mensen die ik leuk vind, die ik best hoog heb zitten, nemen rücksichtslos de meningen van zulke sites over…… hoe kan dat, waarom doen mensen dat?

Zelf neem ik het nieuws altijd met een korrel zout, ik zeg altijd tegen mijn kinderen: wie zegt dat dit waar is? Beelden van vluchtelingen die achter de lokale bevolking aanzitten? Wie zegt dat dit waar is, wat is er aan voorafgegaan? Zijn dit wel beelden van nu? Hebben ze een bordje op hun borst hangen: ik ben vluchteling? Ik zeg zeker niet dat het niet waar is, maar ik ben heel voorzichtig om dit soort dingen op facebook te ventileren. Voordat je het weet generaliseer je alle vluchtelingen als golddiggers en opvreters. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat al deze mensen voor de lol huis en haard ontvluchten met hun bloedjes van kinderen op een wankel bootje gaan zitten en dan en passant er nog even een paar laten verdrinken…..

Nog een voorbeeld: er waart een plaatje rond op facebook waarin staat dat een vluchtelingengezin ruim € 4.000 per maand krijgt als zij hier zitten. Is dat werkelijk zo, want als dat zo is dan ga ik nu politiek asiel aanvragen aan in België!

Dit is een ook hele goede stelling, NOT, ik wil geen vluchtelingen wantttttttt het is verrot gesteld met de zorg. Ik snap de angst om de zorg, ik hoop dat mijn moeder straks en mijn man en ik over tientallen jaren ook niet liggen te verrotten in onze eigen shit maar wat kunnen de vluchtelingen daar aan doen? Die denken vast niet nadat hun huis is gebombardeerd waarbij de helft van de familie is omgekomen, kom waar zullen we eens heen gaan? Aaaah maar niet naar Nederland want daar gaat het toch zo rot met de zorg…. Weet je, het zal hun een rotzorg zijn waar ze heen gaan, als ze maar een dak boven hun hoofd hebben, een hap eten en een heel klein beetje veiligheid.

Wat uit al deze voorbeelden naar voren komt is: angst. Angst voor het onbekende, angst voor datgene wat komen gaat. Ik neem aan dat angst ook de reden is waarom veel van mijn facebookvrienden dit soort plaatjes/filmpjes delen. Maar waarom zijn de mensen niet blij, blij dat wij in zo’n mooi land wonen, dat wij de rijkdom hebben (want ja die hebben wij, wij hebben eten en een dak boven ons hoofd en voor de schreeuwers onder ons: nee ik “behoor” niet tot de rijkere sector in ons land na een faillissement en schuldsanering) en trots dat wij als Nederlanders, deze mensen kunnen en mogen verwelkomen in ons land? Misschien is dit wel het rode hart wat in mij klopt, tja daar kan ik niets aan doen, maar ik weet wel dat mijn opa trots op mij neerkijkt en zegt: de wereld is goed maar de mensen konden beter…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: