Lisa leest voor bij de VoorleesExpress

“Wat ik hoop dat deze kinderen, als zij later groot zijn, met een goed gevoel terugdenken aan de tijd dat zij opgevangen zijn in Nederland. Dat zij zich welkom en veilig maar vooral gezien voelden”.

Ik spreek met Lisa Helder, 26 jaar, vrijwilligster bij de VoorleesExpress. Hierbij wordt door vrijwilligers voorgelezen aan kinderen om de taalontwikkeling te stimuleren. Ook worden de ouders van de kinderen betrokken in dit proces en wordt hen geleerd hoe zij hun kinderen daarmee kunnen helpen en motiveren. Lisa vertelt mij over het Nigeriaanse gezin waar zij heeft voorgelezen. Een gezin met 3 kleine kinderen waar zij elke week met open armen werd ontvangen ook omdat het sociale leven van dit soort gezinnen vaak heel klein is. Veel buitenlandse culturen zijn niet bekend met het fenomeen voorlezen, vaak worden er door ouders wel verhalen verteld maar de kinderen worden niet gestimuleerd om zelf te lezen. Lisa heeft 10 weken bij dit gezin voorgelezen en de moeder ook de skills van voorlezen en naar de bieb gaan geleerd. Lisa vertelde dat deze moeder heel gemotiveerd was en vastberaden om het voorlezen voort te zetten.

Nadat Lisa eerst 10 weken lang bij dit gezin had voorgelezen en stagiaires heeft begeleidt bij deze organisatie is zij nu te vinden in een hoekje van de aula c.q. eetzaal van Vluchtelingenopvang Schipluidenlaan te Amsterdam.

Lisa was al eerder in de Vluchtelingenopvang werkzaam geweest als invaller op de voorschool die ook in 1 van de schoollokalen zit. De voorschool  is een soort peuterspeelzaal/opvang waar kinderen, vaak uit de wat zwakkere of buitenlandse milieus, met een taal- en ontwikkelingsachterstand worden begeleidt zodat zij op niveau kunnen beginnen op de  basisschool. Zij is overduidelijk gek op kinderen en vond het daarom heel confronterend om te zien hoe de vluchtelingen uit Syrië met gevaar voor eigen leven en dat van hun kinderen de oversteek waagden. Zij hoefde ook niet lang na te denken toen zij werd gevraagd om voor haar werk bij de voorschool in te vallen bij de Vluchtelingenopvang. Deze vluchtelingenopvang is gesitueerd in een oud schoolgebouw en in alle lokale zitten diverse gezinnen/mensen die deze ruimtes delen. Heel mooi vond zij het om te zien hoe de vluchtelingenkinderen, die in eerste instantie wild waren en het lastig vonden om te spelen, helemaal opbloeiden. Hieruit blijkt dat met een stukje structuur en heel veel geduld en aandacht je wonderen kunt verrichten. Want deze kinderen hebben natuurlijk al zoveel ellende meegemaakt, daar kunnen wij ons werkelijk geen voorstelling van maken…

lisaNaast haar fulltime baan op de voorschool leest zij 1x per week een uur voor in de Vluchtelingenopvang. Dit initiatief komt vanuit de VoorleesExpress. Haar ogen stralen als zij vertelt over haar werk bij de voorschool en het voorleeswerk van de VoorleesExpress bij de vluchtelingenkinderen in het bijzonder. Overduidelijk een geval van heel veel liefde voor kinderen. Soms begint haar uurtje voorlezen met maar 1 kind en sluiten er in de loop van het uur steeds meer kinderen aan of worden de kinderen her en der uit het gebouw geplukt. Creativiteit is haar niet vreemd, naast het voorlezen zit zij ook wel eens met een hele groep kinderen te kleuren aan een megagrote kleurplaat. Bij het kleuren praat zij dan met de kleinere kinderen, laat zij de pubers zelf voorlezen of vertellen over wat ze al aan Nederlands geleerd hebben evenals de moeders die dit ook heel graag willen laten horen. Zij vindt het heel fijn dat zij deze kinderen en hun ouders in hun lange onzekere vlucht een moment van ontspanning en een stukje aandacht kan bieden.

Op de vraag of zij zich als mooie blonde schone zich, in de voornamelijk door mannen bewoonde Vluchtelingenopvang, onveilig voelde, krijg ik een ontkennend antwoord. Zij merkt daar eigenlijk niets van.

De betrokkenheid en liefde voor kinderen van Lisa is hartverwarmend. Wat een ontzettend lief mens! Als zij mij dan ook nog verteld dat zij graag op vakantie wil richting Zuid-Amerika om daar ook te helpen op een school dan heeft zij helemaal mijn hart gestolen…

Liefs Sandra

Klik hier voor de blog van Lisa over haar werk met de vluchtelingenkinderen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: