It’s a kind of magic!

Feest! Als moderne heks heb ik het geluk veel te feesten. Maar echt. Per jaar vier ik, al dan niet met gelijkgestemden, minstens 20 feestjes. Fijn, zoveel positiviteit. Kort gezegd gaat de thematiek van deze party’s over de natuurlijke kringloop van het leven. Per viering staat een specifiek proces binnen het seizoen centraal. Denk aan: ontwaken, zaaien, vruchtbaarheid, geboorte, oogsten, transformatie, sterven. Eigenlijk zoals de natuur zich ook door de seizoenen beweegt. De feesten worden sabbats en esbats genoemd: jaarfeesten en maanfeesten.

Door mee te gaan met deze natuurlijke thema’s van het jaarwiel, leef je een bewust en vol leven. Door persoonlijke energie te verbinden met de energie uit de natuur en het universum, creëer je jouw eigen leven. Met (oude) gebruiken, rituelen geeft je meer inhoud aan alles en dit voegt een flinke dosis magie toe aan dat wat je nodig hebt en los mag laten.

Oei, bovenstaande alinea is mijn persoonlijke ervaring, bevat veel bijvoeglijke naamwoorden en zegt je wellicht niets. Ik kan me best voorstellen dat je je nu afvraagt hoe deze natuurfeestjes gevierd worden. Misschien krijg je bij de woorden “heks” en “feest” al direct beelden van uitbundig dansende vrouwen rondom een kookpot. Of vliegend op bezems, ‘t liefst bij volle maan. En ik snap dat. De meesten van ons zijn immers grootgebracht met deze verhalen. Of met Harry Potter. Volgens sommige sprookjes eten heksen kinderen. En willen zij andere vrouwen een miserabel leven bezorgen. Met bezweringen. Hm, vandaar ‘sprookje’. Persoonlijk heb ik wel wat beters te doen. Feesten dus.

Lente, zomer, herfst en winter; volle (jawel) maan. Woehoe, life’s a party! Nou, dat laatste is niet geheel waar. Want, wanneer je je begeeft op het pad van de natuurreligie, dan ga je bemerken dat het een ervaringsreligie is. Dat je je inzichten verkrijgt door introspectie. Dat je zelf zult moeten werken aan dat proces van zaaien en oogsten.

Dit weekend vierden wij het jaarfeest Beltane, het begin van de zomer. Beltane betekent “helder vuur” of “Bel fire”. Het is het vuurfeest en we vieren de bloei van het leven. Vroeger werden er grote vreugdevuren ontstoken waar men overheen sprong om de vruchtbaarheid te vieren en af te dwingen. En dit bestaat nog steeds. Op Texel is jaarlijks op 30 april de Meierblis. Blis is een Texels woord voor ‘vuur’. Volgens deskundigen is het vreugdevuur de Meierblis een restant van een Germaans gebruik om met vuren de geesten van de winter te verdrijven en de komst van het licht te vieren. Ik ben geboren op Texel en als klein meisje stond ik gebiologeerd naar deze immens grote vuurstapel te kijken. Mensen dansten en waren vrolijk: de zomer was in aantocht! Zo waren wij ook in de natuur zondag en vierden in een cirkel de zonnekracht met dans, samenzijn en persoonlijke creatie. Vrolijkheid en verbinding, samen eten en drinken met de zomer in het vooruitzicht!

Over magie en feest gesproken: op 6 mei is het weer ‘Nieuwe Maan’. Iedere maancyclus, van nieuwe maan naar donkere maan (dus iedere maand) heeft een eigen naam en een thema, passend binnen het thema van het seizoen.
De nieuwe maan is de tijd om aan iets nieuws te beginnen of wensen uit te spreken en op 6 mei start het thema ‘Groei en belofte’. Wil jij een minifeestje vieren? A little touch of your own magic? Brand een witte kaars. Ga rustig zitten, muziekje erbij, ontspan. Schrijf op wat jij nodig hebt om meer ‘tot bloei’ te komen. Wat wil jij meer van jezelf laten zien? Hoe wil jij je uiten naar je omgeving en wat heb jij daarvoor nodig? Wat is jouw wens? Schrijf alleen steekwoorden op en schrijf snel, vanuit je intuïtie. Hierna bekijk je het resultaat en sta je wellicht verbaasd van hoe jij wilt bloeien. Heftig? Niet uitvoerbaar? Je hoeft er niet naar te handelen; gewoon wensen.

In mijn volgende blogs lees je meer over het nut van het ‘meebewegen met de Maanfasen’.

Ik wens je… Happy new Moon!

Blessings, Natasja

website_headerOp zaterdag 21 mei is het volle maan en organiseer ik de workshop “Groei & Bloei”. We gaan dan dieper in op bovengenoemd thema. Met een vleugje magie. Wellicht iets voor jou?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: