Mooi…. vrijwilligster in een hospice….

Met een klein kriebeltje in mijn buik zit ik te wachten op Bianca Heuft, zij gaat mij meenemen naar hospice de Schelp in Krommenie waar zij vrijwilligerswerk doet. Zelf ben ik niet bang voor de dood, die onlosmakelijk met het leven is verbonden, maar wat kan ik verwachten van De Schelp, hoe is de sfeer, hoe gaan de mensen met elkaar om, ja hoe werkt dat nu eigenlijk?

Ik ken Bianca al zo’n 10 jaar, een heerlijk mens, lekker no-nonsens, zeurt niet maar doet, ja ik ben gek op haar. Dat zij dit doet, verbaast mij eigenlijk niet. Uiteraard heeft het verleden ook haar gevormd, het overlijden van haar moeder, het kankergen wat zij bij zich draagt maar die zij strijdbaar letterlijk en figuurlijk te lijf is gegaan en onlangs het overlijden van haar vader. Dit in combinatie met haar wil om mensen die doodziek zijn een mooie laatste periode van hun leven te gunnen, deed haar besluiten om zich op te geven als vrijwilliger.

IMG_9715

Deze schelp, een ammoniet, is gevonden in Tulear, op Madagascar en is 65 tot 135 miljoen jaren oud. Een ammoniet geeft inzicht in de eeuwigheid van het leven en helpt ons veranderingen en de cycli van tijd te accepteren.

Ik word door Bianca mee geloodst door de deur van De Schelp, ik kom terecht in een….. groot woonhuis. Een warm groot woonhuis, waar een prettige lichte sfeer hangt. En rust…… niet in de zin van stil….. maar een rustige ambiance……

Bianca zegt gedag tegen wat collega-vrijwilligers en stelt mij voor, stuk voor stuk aardige, vriendelijke, warme mensen. Mensen die geïnteresseerd zijn, die graag willen helpen, wat willen doen en zich hier ook goed bij voelen. Ik maak ook een praatje met de coördinatrice, die Bianca begeleidt. Zij stelt dat het helpen bij het hospice niet alleen maar handje vasthouden en diepzinnige gesprekken voeren is…. het is ook gewoon hard werken!

Je kunt niet “zomaar” gaan helpen in het Hospice, vertelt Bianca, maar je volgt eerst een cursus Terminale Zorg van 8 dagdelen. Tijdens deze cursus loop je 3 diensten mee zodat je na deze cursus gelijk inzetbaar bent. Ook krijg je nog een cursus fysieke belasting zodat je leert om gastbewoners te verplaatsen zonder zelf een blessure op te lopen.

Op de vraag hoe zij met het overlijden van de gastbewoners emotioneel omgaat wordt het even stil….soms is dat best lastig, vertelt Bianca, niet omdat je verdrietig bent dat iemand overlijdt, maar omdat je de angst en het verdriet van de nabestaanden ziet en dat raakt je …. Gelukkig kun je deze emoties altijd kwijt bij je coölantaarnrdinatrice en zijn er elke maand bijeenkomsten om te overleggen waar je als vrijwilliger tegenaan aanloopt, niet alleen de emotionele maar ook de praktische zaken.

Wat ik zelf erg mooi vind, zijn de rituelen die er zijn als er een gastbewoner is overleden. Na het overlijden wordt er samen met de familie een kaars in een lantaarn aangestoken die 24 uur blijft branden. Over het voeteneinde van de overledene wordt een quilt gelegd. Deze quilt is door vrijwilligers gemaakt als symbool voor de warme zorg en aandacht, als een warme deken. Bij het verlaten van het huis wordt deze over de baar gedrapeerd.

Ik ben erg onder de indruk van het hospice en het vrijwilligerswerk van Bianca in het bijzonder. Uiteraard hoop ik dat de dood nog ver voor mij uitligt maar mocht het zover komen dan hoop ik ook met zoveel warmte en zorgzaamheid omringd te worden…

Liefs Sandra

Wat is een hospice? Een hospice is een “huis” waar mensen in hun laatste levensfase warme en liefdevolle zorg in een huiselijke omgeving krijgen. Naast de professionele zorgverleners met hun specifieke deskundigheid en bevoegdheid zijn het de vrijwilligers die samen met de naasten (verwanten en vrienden) de gastbewoners verzorgen.

3 Comments on Mooi…. vrijwilligster in een hospice….

  1. Bianca Rollenberg // 2 mei 2016 at 14:25 // Beantwoorden

    Prachtig geschreven stuk over de Hospice! Ook ik vind het prachtig dat ik als vrijwilliger hier mag werken!

  2. Wat prachtig verwoord! We zijn ook blij en trots dat de Schelp er is en vooral heel dankbaar dat onze vrijwilligers dit werk met zoveel liefde willen doen.

  3. Mooi verhaal

    Zelf heb ik ook zes jaar op deze mooie plek De Hospice als vrijwilliger gewerkt …..Tijdens het lezen van het verhaal waan ik mij weer even in de Schelp

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: