Sterrenthriller Leesclub Schaduwvechters – Walter Lucius

Heb je de Schaduwprijs 2013 voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut gewonnen met je boek De Vlinder en de storm, en dan? “Dat viel nog niet mee” vertelt Walter Lucius. Op vrijdagochtend 20 mei 2016 was ik aanwezig bij uitgeverij Luitingh Sijthoff in Amsterdam voor de Sterrenthriller Leesclub van het 2e deel van de Hartland-trilogie: Schaduwvechters. Met deze groep Leesclub-dames, die als grote gemene deler hun liefde voor het lezen hebben, vragen wij hem het hemd van het lijf.

walterlucius2Walter heeft destijds het laatste stuk van De Vlinder en de storm voor zijn gevoel “afgeraffeld”, omdat hij voor research van het derde deel van deze Hartland-trilogie voor een maand vertrok naar Vietnam. Dat gevoel bleef, ondanks het winnen van de Schaduwprijs, en blokkeerde hem enorm bij het schrijven van het 2e deel van deze serie. Nadat hij van uitgeverij was veranderd en hij zich helemaal op zijn gemak voelde bij Luijtingh Sijthoff, durfde hij het aan om samen met uitgever Tom Harmsen en actrice/presentatrice Diana Sno bepaalde overbodige delen van De Vlinder en de Storm te skippen. “Killing your darlings” noemde hij het, maar het was nodig omdat hij merkte dat hij zich als schrijver dusdanig had ontwikkeld dat de 2 delen niet meer op elkaar aansloten. Dit is ook tevens de reden waarom deel 2 drie jaar op zich heeft laten wachten.

De meningen van de dames aan tafel zijn verdeeld, maar uiteindelijk is het gevoel van Walter natuurlijk het belangrijkste in dit verhaal. Want dat is de drive waarmee hij schrijft en ook waar het ooit mee begonnen is: de noodzaak om zijn verhaal te doen. In eerste instantie als scenarioschrijver om een t.v.-serie te maken, maar dit avontuur vertaalde zich in de Hartland-trilogie!

walterlucius1Ik vraag hem hoe hij schrijft, ondergedoken op een stoffige zolderkamer driftig tikkend op zijn laptop? Niets blijkt minder waar, hij streeft ernaar om elke dag op 2 verschillende plekken te werken zoals in een koffieshop (nee, niet die met geestverruimende middelen 🙂 ) en bv. een bibliotheek. Dit geeft hem het gevoel nog midden in het leven te staan en inderdaad niet van de wereld afgesloten te zijn. Want schrijven vindt hij best een struggle, door zijn perfectionisme is hij niet snel tevreden maar de noodzaak van het verhaal “dwingt” hem verder te schrijven.

Ook de weg naar het eindstation in zijn boeken weet hij mooi te omschrijven. Walter vraagt aan mij of ik het interrailen nog ken van vroeger (yep, natuurlijk, rijpere dame doe je niks aan…), toen ging je ook weg met een einddoel, maar in de tussentijd ging je links en rechts nog andere landen of plaatsen aandoen omdat die “toevallig” op je pad kwamen. Dit is ook de schrijfwijze van Walter Lucius.

De ochtend eindigt uiteraard met een foto (“Wil je de lachende look of de thrillerlook” vraagt Walter ondertussen heel “spannend” kijkend…) en een signeersessie (love it, zo’n persoonlijke boodschap in mijn boek!) Een bijzondere ochtend, het is zo leuk om kennis gemaakt te hebben met de schrijver achter deze geweldige serie en heel mooi om te zien hoe openhartig en kwetsbaar hij zich opstelde ten opzichte van ons, zijn lezers. Hierdoor heeft hij zeker een beetje ons hart heeft gestolen…

Recensie Schaduwvechters – Walter Lucius:

schaduwvechtersDit 2e deel van de Hartland-trilogie is, wat mij betreft, heel goed als stand-alone te lezen. Schrijver Walter Lucius neemt je mee in de hoedanigheid van journaliste Farah Hafez die gesteund wordt door collega Paul Chapelle en de Russische Anya Koslova. Zij onderzoeken de criminele praktijken van een Russische oligarch. Dit netwerk blijkt ook connecties te hebben met een zaak waar een Oosters jongetje, verkleed als danseresje, wordt aangereden en voor dood achtergelaten, een zaak van de Amsterdamse Rechercheur Radjen Tomasao. Lucius neemt je wisselend mee naar Moskou, Johannesburg, Jakarta en Amsterdam, de korte pittige hoofdstukken en filmische stijl van schrijven maken het boek zeer aangenaam om te lezen. Ik kan niet wachten op deel 3, zal Farah Hafez ons meer van Afghanistan en haar verleden tonen?

profielfoto5***** door recensent Sandra Raino

 

 

“Schaduwvechters” is het tweede deel in de Hartland Trilogie. In het eerste deel “De vlinder en de storm” speelt Farah Hafez voornamelijk de hoofdrol. In Schaduwvechters is ze minder prominent in beeld, maar daar heeft de spanningsboog niet onder geleden. Die blijft strak staan. Haar mannelijke collega, die ze vanuit haar jeugd kent, heeft een belangrijke rol in dit boek. Door zijn ontdekkingen krijgt het verhaal nieuwe wendingen die zorgen dat je als lezer steeds weer wordt verrast.

In Amsterdam houden hoofdinspecteur Radjen Tomasoa en zijn collega Esther van Noordt zich bezig met een moord op een man die een belangrijke getuige is voor hun onderzoek op de hit-en-run-actie ten aanzien van de Afghaan.

Het verhaal is opgebouwd in vijf delen. In elk deel komen verschillende verhaallijnen aan bod, die tezamen een eenheid vormen. Walter Lucius heeft zich goed in zijn personages verdiept die allen met veel tegenslag te maken krijgen, wat voor de nodige spanning en actie zorgt. De actiescènes zijn fraai beeldend geschreven, waardoor het verhaal goed gaat leven.

“Schaduwvechters” is een krachtig en bondig geschreven boek, waarin continu van alles in ontwikkeling is. Hierdoor blijf je als lezer geboeid tot en met de laatste letter. Het boek is een lust om te lezen, een parel voor in je boekenkast.

coenraad14**** door recensent Coenraad de Kat

Auteur: Walter Lucius – Uitgeverij: Luijtingh Sijthoff – 412 pagina’s – Verschenen: januari 2016 – ISBN: 9789024567904

1 Comment on Sterrenthriller Leesclub Schaduwvechters – Walter Lucius

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: