Masterclass Simon de Waal bol.com

Plaats delict: BOL.com gebouw Utrecht

Hoofdverdachten: Simon de Waal en Janneke Siebelink

Verdacht feit: inwijding in de geheimen van het thriller schrijven

Naar aanleiding van de maand van het spannende boek had ik het genoegen om uitgenodigd te worden door bol.com. Janneke Siebelink, hoofdredacteur boeken, zou een interview met thrillerschrijver Simon de Waal hebben en daarna zou hij een masterclass geven over hoe een thriller te schrijven. Nu stokt bij mij de schrijfambitie altijd bij ca. 500 woorden maar you never know…

simondewaalEnthousiast, zoals altijd, heb ik mijn vriendin annex buufje & boeklover Linda van Pesch opgetrommeld en zijn wij deze bewuste middag met gezwinde spoed naar Utrecht gegaan. Een leuke groep leesliefhebbers/ bloggers/ recensenten werd hartelijk welkom geheten door Simon de Waal. Een heerlijk joviale man die naast zijn schrijf- en scenariowerk ook nog als rechercheur bij de politie werkt.

Na een koel glas rosé en een bitterbal drapeerden wij ons 1e rang op de bank en Janneke kon starten met het interview. Simon de Waal vertelde op zijn eigen smakelijke manier dat hij meer dan gevleid was voor het feit dat hij het boekengeschenk mocht schrijven voor deze maand van het spannende boek. Gelukkig had hij al een idee voor dit boekje, het moest alleen nog “even” uitgewerkt worden. In 3 weken tijd heeft hij Vector geschreven! Weliswaar maar 92 blz. maar toch…

Over Vector

VECTOR_omslagTegen het einde van de Koude Oorlog verdwijnt een even mysterieus als dodelijk virus uit een Russisch laboratorium. Vijfentwintig jaar later, in Amsterdam, wordt Alex, de zoon van een gevluchte Russische wetenschapper, geconfronteerd met het duistere verleden van zijn dementerende vader. Als diens broer plotseling opduikt, openbaart zich een goed bewaard geheim. Zijn vader heeft echter weinig herinneringen meer aan vroeger. Heeft hij wel een broer? En waar is die opeens zo dringend naar op zoek?

Korte recensie: Ik heb dit boekje in 1 ruk uitgelezen, de avond na het interview en de masterclass. Het is heel grappig hoe alert je dan opeens gaat lezen en inderdaad wat “technieken” uit het boekje haalt. Ik kon het boekje niet wegleggen en wilde heel graag weten hoe het afliep. Op het moment dat ik dacht hoe de vork in de steel zat kreeg ik nog een toetje toe… en bleek de cirkel in dit hele verhaal rond te zijn. Sterk plot en lekker soepel geschreven!

Simon vertelt dat de verhalen van zijn thrillers interessanter en leuker zijn dan de zaken die hij tegenkomt in zijn politiewerk. Uiteindelijk draait het in de “echte” wereld maar om een paar dingen: drugs, drank, geld of relaties. Hij kan daarom in zijn thrillers helemaal los gaan maar past wel op geen bekende zaken/personen hierin te verwerken. Ook not done vindt hij misdrijven op kinderen en verkrachtingen. Hij vindt dit nl. goedkope emoties om snel te scoren. Lekkere zwarte humor is zijn manier hoe om te gaan met de emoties die zijn werk meebrengt (zijn werk mee naar huis nemen? Nee, hij neemt geen lijken mee achterop de fiets 🙂 ). En nee, weggaan bij de politie is geen optie, hij blijft op deze manier feeling houden met de maatschappij. Binnenkort (juli 2016) verschijnt zijn nieuwe thriller Nemesis en hij is nu druk bezig om een film te schrijven!

Na een snelle eetpauze (tjeeeeeeeetje wat heerlijk allemaal: soepie, broodjes, wraps, stukjes worst en kaas in alle soorten en maten) kon de masterclass beginnen en Simon verraste ons met de mededeling dat hij geen idee had 🙂 De grappenmaker! Want daarna volgde een uitgebreide presentatie met zoveel simondewaal1leuke interactie van onze kant dat de we aan alle kanten uitliepen. Wat niemand trouwens heel erg vond, maar dat even terzijde…Tja, een goed plot, goed uitgediepte karakters, veel lagen, lekker veel conflicten, een kleine wereld, tempo, humor, wees verrassend, suspense of surprise en koelkastmomenten dat waren in de notendop de onderwerpen die voorbij kwamen. Boeken en films werden aangehaald (heerlijk!) en wij werden steeds enthousiaster! Of ik nu echt een boek ga schrijven dat betwijfel ik nog steeds maar ik ga de presentatie die wij mee kregen naar huis niet weggooien want wie weet………eens…… ooit…. en dan kan ik bij een interview zeggen dat Simon de Waal ooit bij mij een zaadje heeft geplant met zijn inspirerende masterclass!

 

2 Comments on Masterclass Simon de Waal bol.com

  1. Coenraad de Kat // 22 juni 2016 at 20:05 // Beantwoorden

    top verslag van deze mooie en gezellige masterclass.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: