Steve Balsamo emotioneert Linda keer op keer…

Muziekherinnering van Linda van Pesch-van Ginneken: als kind was ik groot fan van de film Jesus Christ Superstar (1973). Ik kan me herinneren dat we in de brugklas met muziekles de film gingen kijken en dat het grootste gedeelte van mijn klas zat te klieren omdat ze het zo saai vonden. Maar ik niet. Ademloos heb ik de geweldige muziek van Andrew Lloyd Webber en de prachtige teksten van Tim Rice opgezogen om ze onderdeel te laten worden van mijn ziel. Toen ik in 1996 met mijn man in Londen was gingen we in de bioscoop naar de film Evita (nog zo’n pareltje van de hand van deze twee grootheden). In de bios werd een trailer vertoond van de New London 1996 Production of Jesus Christ Superstar, die recent in première was gegaan op Westend. We hebben in de 3 dagen dat we daar waren nog geprobeerd kaartjes te krijgen, maar alles was helaas uitverkocht. Ik heb toen wel de c.d. van de nieuwe productie gekocht met daarin de fenomenale Steve Balsamo als Jesus. Die hele c.d. was een anderhalfuur-durend kippenvel: daar moest ik heen!

Als verrassing kreeg ik van mijn man een half jaar later op mijn verjaardag tickets om naar de show in Londen te gaan en wat was dat een ervaring! We hadden de hele A-cast die ook op de c.d.-opname stond en we mochten getuige zijn van hoe Steve Balsamo de rol van Jesus beleefde. Beleefde ja, want als ik niet beter had geweten, is die man werkelijk aan het eind van de avond aan het kruis gestorven! Absoluut hoogtepunt was het nummer Gethsemane, waarna alle stijve en gereserveerde Engelsen werkelijk opsprongen voor een 5 minuten durend klap- en juichsalvo. Ik wist niet wat ik meemaakte. Die enorme uithaal in dat nummer, met een lengte die niet met een normale longinhoud gezongen kan worden hield hij, live on stage, volledig vol en de tranen liepen over zijn wangen tijdens het nummer. En niet alleen bij hem… voor mij is het verreweg de mooiste theater- en muziekervaring die ik ooit heb meegemaakt.

In 2004 heb ik het nog een keer, onverwacht, mogen meemaken. Ik ging toen naar Musicals in Ahoy. Een concept wat volgens mij niet goed werkt. Zo’n stadion is veel te groot om de intimiteit en verhalen van de liedjes uit musicals over te kunnen brengen. Heel de top van musical Nederland stond daar enorm zijn best te doen op dat grote podium, maar het raakte me niet. Maar toen kwam er een gastoptreden van een Engelse zanger: Steve Balsamo! En dan komt er een man op blote voeten in een wit pak in zijn eentje het enorme podium van Ahoy oplopen en hij zingt Gethsemane. Heel Ahoy was muisstil en werd geraakt. Het kan dus wel! Musical in een stadion kan magisch zijn, maar alleen als de combinatie van alle factoren perfect is. En dat is voor mij: Webber, Rice en Balsamo. In die combi maak je iets mee wat je de rest van je leven bij blijft.

De eerste link is de opname van Musicals in Ahoy uit 2004, maar luister ook naar de tweede link, het hele album van de 1996 Production van Jesus Christ Superstar. Gethsemane begint op 44:44. Die enorme uithaal zit op 47:58 en duurt tot 48:20! Je weet niet je wat je hoort!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: