Veilig BBQ’en!!

Gezelliggggggggg, zo’n lekker stokkie/vleesje of stukje groente op de BBQ! Helaas gaat dat niet altijd goed, uiteraard kun je brandwonden niet helemaal voorkomen maar als het om BBQ’en gaat is er nog veel te verbeteren! En neeeeeeee, niet eigenwijs denken dat gebeurt mij niet of dat doe ik al jaaaaaaaaaren zo! Dat dachten al die mensen ook die voor meer dan 50% verbrand in het brandwondenziekenhuis aankwamen… Het is nl. niet het drupje spiritus wat een steekvlam veroorzaakt maar de gaswolk die vrijkomt bij het openen van de fles, dus nu als de wiederweerga op zoek naar die aanmaakblokjes!!

Veilig BBQ’en doe je zo:

 1. Schermafbeelding 2014-05-20 om 12.33.07Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
 2. Steek de barbecue alleen aan met aanmaakblokjes. Nooit met spiritus of een andere vluchtige brandbare vloeistof. Deze brandbare vloeistoffen veroorzaken in combinatie met open vuur een steekvlam.
 3. Houtskool blijft lang nagloeien. Gebruik, indien nodig, zand om te doven.
 4. Zorg dat kinderen op minimaal 2 meter afstand zijn van open vuur. TIP: maak een natuurlijke (afgesproken) grens tussen de barbecue en de kinderen… een hekje, een paar kisten. Neem daarbij een paar meter extra. Kinderen zijn jonge onderzoekers en zoeken de grens op.
 5. Zorg dat de degene die de barbecue bedient nuchter is, stel een BBQ-BOB aan.

Mocht je toch, onverhoopt, te maken krijgen met brandwonden bij een BBQ, dan is dit heel handig om te weten:

 • Laat het slachtoffer rollen op de grond totdat de vlammen gedoofd zijn (ga niet rondrennen)
 • Zijn de vlammen dan nog niet gedoofd: pak een blusdeken of een ander stuk dik textiel en leg dit over de vlammen heen. Eerst bij het gezicht en dan naar beneden. NIET andersom want dan “duw” je de vlammen in de richting van het gezicht. Kan ook met de tuinslang maar dit werkt sneller/beter.
 • De vlammen zijn gedoofd maar de huid ziet er kapot en zwartgeblakerd uit. Ga onder de douche en koel de brandwonden ± 10 minuten met lauw zachtstromend water. Smeer niets op de brandwonden!
 • Hou de kleding aan, want kleding kan aan de brandwonden vastplakken. Wanneer je kleding uittrekt, kan je de huid meetrekken.
 • Bel 1-1-2
 • Na het 10 minuten douchen, droogdeppen met een schone handdoek. Bedek de brandwonden met steriel verband of een schone (thee)doek.
 • Na een verbranding koelt het slachtoffer heel erg af, sla deken of dekbed om hem/haar heen. Geen jas, dat is te pijnlijk.
 • Geef het slachtoffer geen eten of drinken. Bij grote en/of ernstige brandwonden kan slikken namelijk moeilijk gaan. Daarnaast kan een dokter besluiten om direct te opereren bij grote en/of ernstige brandwonden.

bws-logo

Voor meer informatie klik op het logo van Nederlandse Brandwondenstichting. Ook ik probeer mijn steentje bij te dragen door elk jaar met de collectebus langs de deuren te gaan, niet voor mijzelf maar voor al die mensen de verbrand zijn…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: