De geheugenman & De laatste mijl – David Baldacci

David Baldacci heeft een nieuwe hoofdpersoon in zijn boeken: Amos Decker. Hij beleeft zijn avonturen in De geheugenman en De laatste man. Vlot lezende thrillers waar Coenraad en ik veel leesplezier aan beleven, kijk hieronder voor onze recensies 😉

baldacci-fotoDavid Baldacci:

Baldacci (1960) studeerde eerst Engels en geschiedenis aan de Virginia Commonwealth University, waar hij cum laude afstudeerde (1982). Hierna deed hij een rechtenstudie (afgestudeerd in 1986). Tijdens deze periode begon hij met schrijven. Na zijn studies was hij gedurende negen jaar werkzaam als bedrijfsjurist en advocaat in Washington D.C. In 1996 debuteerde Baldacci met Het recht van de macht. Vanaf dat moment wijdde hij zich geheel aan het schrijven. Van zijn boeken zijn al meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht.

De Geheugenman – recensie Coenraad:

Amos Decker heeft een perfect geheugen, wat hij aan een flinke klap op zijn hoofd tijdens een belangrijke footballwedstrijd heeft overgehouden . Sindsdien is zijn footballcarrière voorbij. Hij besluit rechercheur te worden, temeer omdat hij met zijn hyperthymesia alles tot in detail weet te onthouden. Hij begint zijn loopbaan als politieman en als hij op een avond thuiskomt van een stakeout, surveillance op locatie, treft hij zijn zwager, zijn vrouw en zijn dochtertje vermoord aan. Deze brute moord op zijn gezin haalt zijn leven volledig overhoop met als gevolg dat hij zijn huis en zijn baan kwijt raakt. Hij komt op straat te staan. Ex-collega, Mary Suzanne Lancaster, meldt hem dat iemand de moorden heeft bekend. Voor Amos is dat het startsein om er alles over te weten te komen zodat de waarheid boven tafel komt.

Baldacci is met Amos Decker als hoofdpersoon aan een nieuwe serie begonnen. Dat Amos lijdt aan hyperthymesia maakt hem tot een interessant personage en door diens denkwijze krijgt het verhaal steeds weer een nieuwe wending. Hij kan details laten afspelen als in een film. Gevoelens en emoties kan hij echter niet uiten en daardoor komt Amos als een bot en gevoelloos persoon over, wat geen afbreuk doet aan het invoelingsvermogens dat zijn karakter oproept.

Het verhaal is op een hele mooie wijze opgebouwd en je laat je continue verassen door Baldacci. Met name door de wijze waarop hij de gedachten van Amos verwoordt. De zoektocht naar de waarheid zorgt ervoor dat de psychologische spanning de boventoon voert. Door de constante scherpte en de vele wendingen van het verhaal wordt er van het plot niets te vroeg prijsgegeven. Tot het einde is dit goed gedoseerd. David Baldacci heeft de lat voor zijn nieuwe serie hoog gelegd. Het maakt mij nieuwsgierig wat zich rond dit personage nog meer gaat afspelen en hoe hij zich verder zal ontwikkelen.

coenraad1

5***** door recensent Coenraad de Kat

 

De Geheugenman – recensie Sandra:

Amos Decker, een nieuwe hoofdpersoon van schrijver David Baldacci, ik heb hem in mijn hart gesloten !! Wat een bak ellende heeft deze politierechercheur over zich heen gehad….. Door een footballongeluk is zijn brein dermate aangetast dat hij niets maar dan ook werkelijk niets meer vergeet……….. ook de moord op zijn vrouw, kind en zwager, jaren later, blijven op zijn netvlies getekend……… helaas geen spoor van de dader en ook het motief voor de moorden is onduidelijk. Een jaar later geeft een man zichzelf aan en op hetzelfde tijdstip wordt hij gevraagd te assisteren bij een groot moordonderzoek. Baldacci neemt ons mee in web van: dit is geen toeval, dit kan niet waar zijn en hoe is het mogelijk 😉 Hij heeft mij meegezogen in het verhaal en vastgehouden tot de ontknoping, een aanrader !!

profielfoto5***** van recensent Sandra Raino

Auteur:  David Baldacci – Uitgeverij: A.W. Bruna – 400 pagina’s – Verschenen: 2015 – ISBN: 9789400504462

De laatste mijl:

Melvin Mars is veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op zijn ouders waarvoor hij al twintig jaar gevangen zit. Geheel onverwachts en vlak voordat hij de dodelijke injectie krijgt toegediend wordt hem medegedeeld dat er iemand in zijn zaak een bekentenis heeft afgelegd, waardoor hij op vrije voeten komt. Dit roept meteen vragen op zoals, wat als de bekentenis vals is, waarom deze bekentenis en wat als blijkt dat hij toch de dader is? Vragen waar Melvin geen antwoorden op heeft en dat maakt hem onzeker over zijn toekomst.

Amos Decker heeft de baan bij de FBI geaccepteerd waar hij werkt aan cold cases. Hij moet met andere leden van zijn team samenwerken en dat valt hem zwaar vanwege zijn hyperthymesia, waardoor hij details tot in de finesses kan onthouden. Het onderscheidt hem van zijn collega’s. Als hij het nieuws krijgt over de plotselinge vrijlating van Melvin Mars is hij direct geïnteresseerd en besluit zich in deze zaak vast te bijten. Amos weet zijn teamleden bestaande uit een psychologe, een journaliste en een FBI- te overtuigen deze zaak op te pakken.

Evenals in “De geheugenman” is het perfecte geheugen van Amos bepalend voor de oplossing. In het begin van het onderzoek zijn er veel vragen waar ze geen antwoord op hebben en het onderzoek loopt regelmatig vast. Je wordt het verhaal ingetrokken en je krijgt het gevoel dat je als lezer onderdeel van het team bent en dat je in de beschreven situaties terecht komt. Spanningen en wendingen  komen op je leespad en het boek leest, zoals we gewend zijn van Baldacci, als een trein totdat die stomend tot stilstand komt op het eindstation.

Het functioneren van Amos en over het hoe en het waarom wordt in “De geheugenman” geschreven. Hoewel je “De laatste mijl” goed als een op zichzelf staand boek kunt lezen. Voor je eigen leesplezier is het aan te raden om eerst “De geheugenman” te lezen, zodat de diepgang van de personages al bekend zijn.

4**** doocoenraad1r recensent Coenraad de Kat

Auteur:  David Baldacci – Uitgeverij: A.W. Bruna – 392 pagina’s – Verschenen: 2016 – ISBN: 9789400507166

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: