Voor de Val – Noah Hawley

Een prachtig geschreven, gevoelig verhaal over de vriendschap tussen een man en een kind die door het lot bij elkaar zijn gebracht.

voordevalOp een mistige zomeravond gaan tien mensen in Martha’s Vineyard aan boord van een klein privévliegtuigje: negen rijke mensen die daar thuishoren, en een kunstenaar die toevallig aan boord belandt. Zestien minuten later is het vliegtuig neergestort in zee. De enige overlevenden zijn een jongetje van vier en Scott Burroughs, de kunstenaar, die het kind weet te redden.
Afgewisseld met flashbacks naar de levens van de passagiers en bemanningsleden van het vliegtuigje die het niet overleef­den, ontvouwt zich het verhaal van Scott, het jongetje en de fragiele vriendschap die zich ontwikkelt tussen dit onwaar­schijnlijke duo. Langzamerhand rijst het vermoeden dat er iets achter de vliegtuigcrash zat – er zijn te veel bizarre toevallig­ heden. Waarom zaten er zo veel invloedrijke mensen aan boord van deze vlucht? Was het ongeval een mechanische of een menselijke fout, of was er iets anders aan de hand?

Recensie: middels zeer uitgebreide flashbacks neemt schrijver Noah Hawley je mee naar de verschillende levens van diegene die deze ramp niet overleeft hebben. Hij wisselt dit mooi af met de bijzonder manier waarop kunstenaar Scott met deze tragedie en onbedoelde heldenrol omgaat. De slangenkuil van de schuldvraag en onbeschaamde nieuwsgierigheid van vrijwel iedereen, drijft hem naar de zeer kwetsbare JJ. Naar aanleiding van de aankondiging had ik iets meer verwacht van de band en vriendschap tussen Scott en JJ. Deze had wat mij betreft nog meer uitgediept kunnen worden. De slachtoffers blijken allemaal een eigen “agenda” te hebben die mogelijk een reden zou kunnen zijn voor deze crash. De puzzelstukjes, die in elke flasback zit verweven, nemen je mee naar de uiteindelijke ontknoping. Deze flashbacks waren erg uitgebreid waardoor de verhaallijn soms wat bleef hangen maar de uiteindelijke ontknoping bleek daarentegen zeer goed in elkaar te zitten. Extra: heel boeiend vond ik de beschrijvingen van de schilderijen, deze werden verspreid door het boek uitgelicht.

profielfoto3*** van recensent Sandra Raino

Auteur:  Noah Hawley – Uitgeverij: Boekerij – 384 pagina’s – Verschenen: 2016 – ISBN: 9789022576144

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: