Dark Matter – Blake Crouch

Het leven bestaat uit keuzes. Door één pad te kiezen, sluit je het andere af.
Maar wat als dat nu eens niet zo is?

Wat als je in een andere werkelijkheid dat andere pad volgt.
Wat als je spijt krijgt van je keuze?

Het leuke van boekenclubs is dat je soms boeken te lezen krijgt die je misschien niet zo snel zou kiezen en juist dan kom je een pareltje van een boek tegen! Want geef toe? Die 4 zinnen hierboven die triggeren je toch om meteen te gaan lezen?

darkmatterSchrijver Blake Crouch neemt je mee in de wereld van speculatieve thrillers… “Ben je gelukkig met je leven?” Dat zijn de laatste woorden die professor kwantummechanica Jason Dessen hoort vóórdat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. Als hij wakker wordt en merkt hij dat hij is vastgeketend aan een ziekenhuisbed, omgeven is door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken en een man die Jason nog nooit heeft gezien, glimlacht naar hem en zegt: “Welkom terug, vriend”.

Crouch neemt je met zijn zeer vlotte schrijfwijze mee in de gedachtegang van Jason Dessen, zijn wanhoop, zijn zoektocht, het langzame vermoeden en daarna het besef van wat er precies aan de hand is. Het eerste gedeelte van het boek laat je als lezer hunkeren naar een verklaring voor deze zeer bijzondere situatie. De soms wat ingewikkelde natuurkundige beschrijving belemmeren mij niet om steeds harder te gaan lezen. Elke keer als de schrijver een tipje van de sluier oplicht, ben ik weer verrast want voorspelbaar is dit verhaal zeker niet!

Dit boek is een mooie mengeling van thriller, science fiction met een goeie vleug drama erdoorheen. Want de wereld waarin Jason wakker is geworden is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorneeprofessor in natuurkunde.

Is déze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden? De antwoorden liggen in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

Hoe onwerkelijk en onvoorspelbaar het laatste gedeelte van dit ook boek is, Crouch komt er wat mij betreft mee weg en ik ben zeer onder de indruk van het verrassende einde. Wat overblijft, is bij de twijfel/vraag bij mijzelf: “wat als?” en “in welke werkelijkheid heb IK dit boek gelezen?”…

profielfoto5***** van recensent Sandra Raino

Auteur:  Blake Crouch – Uitgeverij: Karakter Uitgevers b.v. – 320 pagina’s – Verschenen: augustus 2016 – ISBN: 9789045211244

Recensie van Coenraad de Kat:

‘Ben je gelukkig met je leven?’ Het waren de laatste woorden die professor kwantummechanica Jason Desson hoorde voordat hij bewusteloos wordt geslagen. Weer bij kennis merkt hij dat hij ligt vastgeketend op een ziekenhuisbed. Het hoofd van de medische dienst, Leighton Vance, staat naast hem en heet hem welkom terug in de wereld van de levenden. De medewerkers in het laboratorium schijnen hem allemaal te kennen. Jason begrijpt niets van de situatie waarin hij is beland en vol ongeloof staart hij het personeel aan. Jason wordt wakker in een “nieuwe” wereld waar alles anders is dan in zijn “normale” oude bestaan. In deze wereld is zijn huis niet zijn huis, zijn vrouw niet zijn vrouw en hij heeft geen zoon die hij voorheen wel had. De omgeving en de voor hem bekende personen voelen wel vertrouwd aan, maar toch zijn ze anders. Hij begrijpt dit niet. Jason komt in een identiteitscrisis terecht en hoopt dat alles weer normaal wordt, zoals vroeger.

In het begin van het verhaal leidt Jason een normaal en gelukkig leven, waarin je hem en zijn gezin leert kennen, dan verandert zijn leven in sneltreinvaart in een nachtmerrie. Zijn het de keuzes die hij heeft gemaakt dat hij in een mysterieuze zoektocht naar zichzelf terecht is gekomen? Had het anders kunnen lopen? Deze vragen speelden door mijn hoofd bij het lezen van dit boek. Blake Crough neemt je mee in een niet-alledaagse wereld. Hij weet dit op een aangename manier te beschrijven waardoor het heel aannemelijk wordt. Je raakt steeds dieper in het verhaal dat draait om het multiversum, een dimensie waarin je terecht komt als je jezelf de wat-als-vraag stelt. Een wereld waarin te zien is hoe je leven er onder invloed van andere keuzes uit zou hebben gezien
Blake werkt sterk naar een plot toe, waarover zeer goed is nagedacht. De lezer blijft continu getriggerd door wat er gebeurt. Je moet er wel je aandacht bij houden om de te voorkomen dat je spoor bijster raakt in een onwerkelijke wereld die werkelijkheid wordt!

5***** doocoenraad1r recensent Coenraad de Kat

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: