De was & de strijk

Jaaaa, inderdaad huishouden doen is stom, zonde van je tijd en zeker niet geestverruimend maar soms zooooooo nodig! Wat dan wel lekker is dat je daarna erg voldaan kan genieten van je schoonmaakklus of als de was weer lekker fris en gestreken in de kast ligt 🙂 Oh ja, welk mens heeft bedacht dat een gemiddeld gezin zo’n 3 wassen per week heeft? Ik ken ze niet……. Zo’n 2 wassen per dag komt meer in de buurt… Gelukkig is het tegenwoordig met een geavanceerde wasmachine en droger een stuk makkelijker dan vroeger (thank god…) maar het blijft evengoed nog een klussie!

Ik heb wat tips & tricks verzameld om het wassen en strijken in goede banen te leiden. Heb je zelf nog tips of aanvullingen laat het mij gewoon weten!

Wassen:

Doe je trommel niet te vol, de was wordt niet schoon en het kreukt erg daarna.

Elke dag gebruik ik een vaatdoekje op het aanrecht, deze was ik samen met de theedoeken en keukendoeken op 95 graden. Zo worden ze lekker schoon!

Dit wassen op 95 graden is ook weer heel goed voor wasmachine ter voorkoming van vetluis. Brrrrrr dat klinkt goor, wat is het eigenlijk? Vetluis ontstaat doordat zeepresten zich vermengen met huidschilfers, lichaamsvetten en haren. Dit is een broedplaats voor bacteriën. Bovendien wassen we tegenwoordig steeds meer op lage temperaturen, waar die bacteriën prima in overleven. Vetluis zit vaak in de hele machine, tot de slangen aan toe. Kijk maar eens in het rubber van de deur. Zie je daar een grijs drapje? Dát is vetluis, waardoor je kleding niet echt schoon wordt en naar ruikt.

Pas op met bh’s wassen! Doe deze met de haakjes aan elkaar (anders haakt het in andere kleding) in een waszakje en was deze maximaal op 40 graden. Nooit in de droger doen!

Gebruik niet te veel wasmiddel, dat is echt niet nodig. De was wordt er niet schoner van en er blijven zeepresten in de machine achter (of in je was…)

Haal alle zakken leeg voordat je het kledingstuk in de machine gooit. Een haarspeldje kan je wasmachine behoorlijk terroriseren.

Doe spijkerstof nooit tegelijk met gevoelige stoffen in de machine; jeans heeft namelijk een schurend effect.

Hang die wollen trui niet op maar leg hem neer, anders rekt hij uit en is je trui zomaar een wollen zomerjurkje geworden. 😉

Haal natte, schone was zo snel mogelijk uit de trommel om vieze geurtjes te voorkomen.

Strijken:

Als het even kan probeer ik dit klusje te vermijden, zo vouw ik de was gelijk op als het uit de droger komt. Maar als ik aan de lijn droog dan is ontkom je er soms niet aan… dus even zuchten… zet die bout aan… en strijken maar!

Zorg ervoor dat je strijkijzer een schone en gladde onderkant (zool) heeft. Op deze manier voorkom je dat er vlekken op je schone kleding gaan komen.

In ieder kledingstuk zit een label met hierop de strijkvoorschriften. Een kruis door het strijkijzer betekent uiteraard dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Als het kledingstuk wel gestreken mag worden (zonder kruis) dan staan er in het strijkijzer icoon 1, 2 of 3 stippen. Wat houden deze stippen in?

  1. stip: Licht warm (110 graden)
  2. stippen: Redelijk heet (150 graden)
  3. stippen: Maximale warmte (200 graden)

Ooooh, ik wist dit echt niet voordat ik deze blog ging maken, weer wat geleerd 🙂

Op de strijkbout staan trouwens ook de stippen of het soort wasgoed (bv. linnen of katoen) aangegeven om zo direct naar de juiste temperatuur te draaien.

Sorteer alle strijkgoed op de zogenoemde strijktemperatuur. Begin altijd eerst met strijken van stoffen die op de laagste temperatuur gestreken dienen te worden en als laatste de stukken die als heetste moeten.

Hang gestreken overhemden of blouses o.i.d. direct aan een hanger. Zo kreukt je vers gestreken kleding minder snel. Vouw overig gestreken kleding niet direct op na het strijken, maar laat het nog even uithangen. Op deze manier verminder je het aantal kreuken.

De beste tip die ik kan geven tijdens het strijken: zet lekker hard je favoriete muziek aan dan vliegt de tijd! Succes!

Foto © Stephen Lustig

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: