Een echte heldin…

Blog van Jaap: De Olympische spelen zijn weer voorbij. Het was weer twee weken genieten van topsport, passie en opoffering voor dat ene doel: een gouden medaille. Hoewel er meer verliezers zijn dan winnaars was het verdriet en de teleurstelling haast tastbaar. De beelden van Daphne Schippers die haar schoenen weggooit zullen ons altijd bijblijven, evenals de tranen van de andere sporters. Sporters die de op 1 na beste zijn geworden in hun sport van alle beoefenaars in de hele wereld. Je mag hopen dat het besef van deze buitenaardse prestaties ooit bij hun neerdaalt.

september-2016-1Mijn deelname op het gebied van camerawerk was helaas beperkt tijdens deze spelen, maar daarom niet minder eervol. Ik stond op de landingsbaan van Schiphol de winnaarsvlucht binnen te halen en heb al onze helden langs zien komen lopen. Bij de presentatie van het sportblad “Helden” had ik zelfs de eer de gouden medaille van Marit Bouwmeester vast te houden!

Toch wil ik het in deze blog niet over de gouden winnaars van deze zomerspelen hebben. Op de presentatie van het blad “Helden” was voor mij een andere grote heldin aanwezig. Een vrouw die ik een aantal jaren geleden voor het eerst mocht draaien en tijdens de voorbereiding van de paralympische spelen thuis heb mogen interviewen.

snowboardster-mentel-verovert-goud-paralympicsBibian Mentel. Van beroep snowboardster, met zoals zij zelf zegt, de blessure kanker. Begonnen in haar botten, waardoor haar been moest worden afgezet. Een drama voor ieder mens, maar voor een professioneel snowboarder in het bijzonder. Echter niet voor Bibian. Bibian ziet mogelijkheden waar andere problemen zien. Bibian glijdt letterlijk en figuurlijk de berg af, waar anderen er tegen aan klauteren en 9 maanden nadat haar been was afgezet was Bibian weer Nederlands kampioen snowboarden… en ook als paralympiër behaalde zij een gouden medaille in Sotsji.

Maar de kanker geeft zich niet gewonnen en is wederom bij haar geconstateerd, nu in haar longen. Maar Bibian is onverzettelijk. Zij weigert patiënt te zijn en traint inmiddels weer door om in 2018 mee te doen aan de paralympische winterspelen. Met een nieuwe methode proberen ze de kanker onder controle te krijgen en zij blijft positief. Als je haar spreekt straalt ze een aanstekelijke levenslust uit die je de rest van de dag niet meer loslaat. Haar doel is een oud omaatje te worden en ik ben er trots op dat ik zulke krachtige inspirerende mensen mag spreken.

Bibian is voor mij een echte heldin.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: