Mijn keuzedagen

Ja ja, die heb ik maar liefst zeven per jaar!

Dat is het voordeel van senior zijn, dan krijg je keuzedagen. Je moet ze wel binnen een bepaalde periode opmaken anders verloopt je keuze maar je krijgt iedere twee maanden weer een nieuwe.

Ik zit niet dronken te typen hoor, dit gaat over de vrije reisdagen van de NS. Je kunt deze kopen bij je Ov-kaart met seniorkorting, daar mag je dan één keer per twee maanden een hele dag mee reizen met de trein. Er is dan ook nog een extra dag die kun je het hele jaar door gebruiken.

Het is best wennen met dat plastic OV gebeuren. Ik heb al staan stunten voor die automaat en ben zelfs al eens een keuzedag kwijtgeraakt, hij was floep zo weg!

En daar gaan we dan, het uitgedraaide reisschema bij de hand want mijn prepaid telefoontje doet het niet overal. Gelukkig is er, als er iets mis gaat, altijd wel iemand in de trein die een goed werkende heeft.

Eenmaal op pad is het toch erg leuk, al moet je niet gierend van het lachen en al kakelend met een vriendin in de stiltecoupe neerstrijken want dan krijg je ontzettend vernietigende blikken en ga je als een speer iets anders zoeken.

Vertragingen, niet rijdende treinen, invallende bussen, dronken passagiers, zeer gezellige voetbalfans, van alles maak je mee.

Ik was op de terugweg uit Woerden en daar was een heen en weer lopende jongeman in de sprinter, hij bleek later in de prullenbak gepiest te hebben. Tsja dan moeten ze er maar toiletten in maken, het liep er zo onderuit de prullenbak 😉 De conducteur was niet echt blij maar dat deerde hem weinig, hij was er vanaf…

Waar de NS wel iets aan mag doen zijn de wc’s op de stations, al die mensen met keuzedagen zie je als een speer richting eerste de beste koffietent rennen op de plaats van aankomst. Op de stations loop je acuut een aandoening op met al die vieze wc’s. Waar zijn de ouderwetse toiletdames met hun propere potten? Soms hebben ze van die hekjes, zo nauw, daar moet je dan eerst door. Je betaald 70! eurocent en je gaat bijna van je stokje van de stank, brrr…

Soms geeft de keuzedagen-commissie bonnen met korting, zie je alle senioren telkens weer terug bij koffietenten, rondvaartbootjes en bepaalde musea. Het is soms helemaal gezellig 🙂

Deze vorm van reizen is natuurlijk heel leuk om de steden van ons land te bekijken, van Groningen tot Maastricht, de Markthallen in Rotterdam, de Dickensmarkt in Deventer zo rond de kerstdagen, zijn toch allemaal hoogtepunten in mijn keuzedagen-carrière. Ik hoop ze dan ook nog lang te kunnen beleven.

Tot de volgende maand, Jetske!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: