Oude wijven in de herfst

Blog van Natasja: Voor weerkundigen begint de herfst al op 1 september, rond 23 september begint de astronomische herfst en ‘officieel’ is het op 21 september herfst. Dit jaar, met die datum in zicht, wanen we ons qua temperatuur nog in de zomer. Een warme nazomer, ook wel oudewijvenzomer, of Indian Summer genoemd. Mmm, ik las dat een oudewijvenzomer van september tot half november kan duren. Dat je het even weet. Wat heerlijk, vind je ook niet? Om met deze temperaturen en kalme –bijna volle Maan- energie de ‘ber’-maanden in te gaan.

Oorspronkelijk komt het begrip ‘Oudewijvenzomer’ uit de Noordse of Germaanse mythologie waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven kan ook terug worden gevoerd naar een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen. 

Die lange draden zijn in deze tijd enorm zichtbaar. Kijk maar om je heen buiten. Prachtige kunstwerkjes, zachte webben die als doekjes op de struiken en het gras lijken te liggen. Versierd met dauwdruppels die in de vroege ochtendzon stralen als kleine kristalletjes.

Trouwens, wist jij dit? Dat van die lotsgodinnen en levensdraden? Rondom seizoenswisselingen zijn veel mythologische verhalen en verklaringen te vinden. Mooie verhalen over goden, godinnen en andere natuurwezens. Ik houd daarvan, ben dol op verhaal en mythologieën. Dit geeft mij inspiratie en prachtig materiaal voor mijn dagelijkse magische gedachtespinsels. Ow… Aha!

september2016-2En! Al gezien? Bij de meeste bloemisten liggen de pompoenen, minikalebassen en sierappeltjes al op de schalen. De herfstdecoraties komen uit de kast. Bij ons thuis komen ze direct uit de natuur. Onze dochter is al begonnen met het in huis halen van haar natuurschatten. Eikenblad, noten, takken, veren, dennenappels en stenen sieren ons huisaltaar; de plek waarop het seizoen in symboliek zichtbaar is. Het gevoel van ‘the change of the season’ wordt meer visueel. Misschien heb jij ook wel zo’n plekje in je woonkamer. Waar je kaarsen zet, een fotootje van Oma, bloemen en straks die schaal met herfstspul.

Druiven, appels, peren en noten zijn er nu volop en zomerfruit is er steeds minder (of: steeds duurder). In onze regio worden oogstfeesten aangekondigd en ook wij heksen vieren de overvloed van de natuur. We oogsten dat, wat rijp genoeg is om verwerkt te worden en richten ons daarbij vooral op onze innerlijke oogst. Hebben we bereikt waar we ons een tijdje geleden op richtten? Zijn de vruchten van ons werk te plukken? Of is het nodig om eerst nog een en ander los te laten?
De herfst is een tijd van evaluatie en de behoefte om meer ‘naar binnen te keren’ wordt versterkt. Letterlijk: we bevinden ons meer binnenshuis, maar ook onze innerlijke wereld krijgt behoefte aan reflectie. Men gaat op zoek naar evenwicht en voelt dat ‘de blaadjes weer gaan vallen’. Perfectly normal, want volgende week, op 22 september, is de herfstequinox. De zon staat dan precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Op dat moment is het universum in perfect evenwicht. Een mooi moment om naar de balans in jouw leven te kijken.

Evalueer. Wees een van de lotsgodinnen en weef jouw eigen levensdraden, door naar de verhoudingen te kijken. Van werk en privé bijvoorbeeld. En doe je voldoende dingen waar jij blij van wordt? Waar heb je (meer dan) voldoende van, waar teveel en waarvan te weinig?

Probeer dat, waar jij genoeg van hebt, eens te delen met anderen. Zet daarbij de intentie dat jij dan zult ontvangen, waar je te weinig van hebt. Bak eens een lekkere frisse appelcake en maak sappen van dat wat niet weggegooid mag worden. Om te vieren dat het leven zo overvloedig is, deel je de cake bijvoorbeeld met de mensen om je heen. Doe dit vanuit dankbaarheid en denk eraan: “what you give, is what you get”.

Blessings, Natasja

website_header

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: