Tentoonstelling 90 jaar Marilyn / Happy Birthday Marilyn

2016, in het jaar dat Norma Jeane Baker, beter bekend als Marilyn Monroe, 90 jaar zou zijn geworden is er een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en ik mocht als vriendin mee met winnares Sandra die via de BankGiro Loterij kaartjes had gewonnen. Wie had gedacht dat 54 jaar na haar overlijden in 1962 de interesse in haar nog zo groot zou zijn. Maar in de ogen van velen, net als die van mij, is ze een fascinerende persoonlijkheid. Waar die fascinatie in zit vind ik een heel intrigerende vraag. Is het haar schoonheid die ze in al haar glorie durft te laten zien (wat ik stiekem als meisje ook wel wilde maar niet durfde), dat ze straalt zonder het zelf haast op te merken of haar somberheid die tegelijkertijd ook zichtbaar leek te zijn (mij ook niet geheel onbekend als puber)? Feit is dat ze gecompliceerder was dan ze zo op het eerste gezicht overkwam.

tentoonstelling-marilynIk had graag eens met haar persoonlijk gesproken, maar aangezien ze 6 jaar voor mijn geboorte overleed was dat uitgesloten (naast een paar andere details natuurlijk). Er zat niets anders op dan me te verdiepen met de mogelijkheden die er toen waren. Het begon ooit allemaal met die ene foto in een roddelblaadje die een schok teweeg bracht. Daarna ging ik met mijn gespaarde zakgeld iedere week naar de boekwinkel en spitte de weekbladen door op zoek naar foto’s van haar en knipte deze uit. In de jaren erna werden er ook doosjes, ansichtkaarten, films en boeken aangekocht en heb ik vele documentaires gezien.

marilynZo probeerde ik als bewonderaar zo dichtbij mogelijk te komen bij wie ze werkelijk was als mens. Deze tentoonstelling is de volgende stap in dat verlangen. Daar zag je naast de bekende filmbeelden en uitspraken ook persoonlijke spullen die door verzamelaar Ted Stampfer werden opgekocht nadat ze 37 jaar na haar overlijden werden geveild. Krulspelden mét een paar echte haren erop, netkousen, kleding (zowel vrijetijds- als filmkleding zoals dé jurk uit ‘The seven year itch’), scripts van haar films, Chanel no. 5, make-up en gezichtsproducten en zelfs de ventilator uit ‘The seven year itch’ waar ze een groot deel van de film mee in haar handen liep vanwege de hete zomer waarin het verhaal zich afspeelde. Dat is wel heel dichtbij.

Als klap op de vuurpijl was er ‘Memory Monroe’ een look-a-like die een prachtig optreden als Marilyn verzorgde inclusief liedjes, mimiek en bekende poses. Toen ik naderhand met mijn hand om haar middel op de foto ging (en stiekem deed alsof ze de echte was) was dit wel de kers op de taart. Meer zit er als eenvoudige Nederlandse fan niet in.

Wat er werkelijk gebeurd is bij haar overlijden zullen we wel nooit te weten komen. Ik troost me met de gedachte dat ze nu bij Joe Dimaggio (haar 2e man) is en nu gelukkiger is dan ze tijdens haar leven was. De dag dat ze zouden hertrouwen werd helaas haar uitvaart. Hij verzorgde 20 jaar lang drie keer per week voor 6 verse rozen op haar graf en de laatste woorden voor zijn dood waren dat hij eindelijk Marilyn weer terug zou zien.

Nita Klingers

hbm90-a2-affiche-420x594-lr-nl-websiteKlik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: