Hongaarse Goulash

Kacheltje hoger, regen en wind tegen de ramen en op het fornuis een lekker pruttelende goulash…. oh ja en ik zit met een boek en de poes op de bank…. ♥ klinkt goed toch?

Ingredienten:

  • 250 gram pancetta (of ontbijtspek), in kleine blokjes
  • 5 uien, gesnipperd
  • 4 puntpaprika’s, in dunne repen gesneden
  • 5 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1,5 kg doorregen runderlappen
  • 2 eetl bloem
  • 1 eetl (gerookte) paprikapoeder
  • 1 eetl milde paprikapoeder
  • 2 eetl paprikapuree (of tomatenpuree)
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 10 jeneverbessen, gekneusd
  • 1 theel karwijzaad
  • 6 takjes tijm, blaadjes ervan
  • Peper en zout
  • 250 ml rode wijn
  • 2-3 koppen goede runderbouillon
  • 3 eetl boter of olijfolie

Bereiding:

De bouillon en paprikapuree in een grote pan met dikke bodem aan de kook brengen. De laurier, kruidnagels, jeneverbessen, karwij en tijm erbij doen.Laat dit op een laag vuur pruttelen.

Snijd het vlees in blokjes van ong 2 cm. Strooi de bloem, gerookte- en milde paprikapoeder over het vlees.

Verhit 1 eetlepel boter of olie in een pan met dikke bodem. Bak – in porties – de blokjes rundvlees rondom bruin. Strooi tijdens het bakken wat zout en peper over het vlees. Als je een portie gebakken hebt, kan dit in de grote pan bij de bouillon.

Bak dan de spekjes goudbruin en voeg deze bij het vlees.

Snijd ondertussen de paprika, uien en knoflook in stukjes.

Als al het vlees gebakken is bak je in dezelfde pan met een klontje boter de paprika aan. Voeg dit toe bij het vlees.

Vervolgens bak je de uien met de knoflook zachtjes goudgeel. Dit kan dan ook bij het vlees. Blus de bakpan af met de rode wijn en giet dit ook in de pan.

Stoof dit 2 à 3 uur op laag vuur zachtjes met de deksel op de pan. Check of het vlees zacht geworden is en het vocht enigszins ingekookt is. Zo niet, dan nog zonder deksel zo`n half uur laten stoven.

Serveer het met witte rijst of aardappelpuree. Mocht je wat overhouden, dan kan je hiervan de volgende dag een heerlijke goulashsoep maken door extra bouillon toe te voegen. Lekker met een stuk (stok)brood.

Eet smakelijk!

Dit recept en nog vele anderen zijn te vinden op: culinea

Leave a comment

Your email address will not be published.


*