Spirituele groeistuip

Blog van Natasja: “Oei, ik groei!” Velen kennen dit zelfhulpboek met uitleg over groeisprongetjes van jonge kinderen. Een ‘what to do’ boek, bruikbaar totdat het kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Daarna stopt de handleiding en houd je als jonge ouders je hart vast of je wel het juiste voor je kind doet, kiest, koopt, etc. Volgens mij blijven wij altijd groeisprongen en -stuipen beleven, ongeacht onze leeftijd. En ongeacht het thema in het leven.

Voor alles is immers die eerste keer. Dat geldt ook voor spiritualiteit. Na mijn eerste kennismaking op dat gebied (ik was erg jong en concluderende al snel dat er ‘meer’ was tussen hemel en aarde), zocht ik naar begeleiding hierbij. Omdat ik geen aansluiting vond, ging ik zelf aan de slag. Zwiepend met een pendel op de klanken van een (erg slechte) new-age c.d., bestookte ik mijn omgeving met wierook en deed zuiveringsritueeltjes om negatieve energieën te weren. Informatie hiervoor haalde ik uit boeken. Goed bezig, vond ik zelf. “Baat het niet, schaadt het niet”. Nou, daar was niet iedereen in mijn omgeving het destijds mee eens. Uiteindelijk ikzelf ook niet.
Volgens stap 3 van mijn tweedehands spiritueel zelfhulpboek moest ik een ‘zelfreflectiedagboek’ gaan bijhouden. Pf! Jezelf spiegelen aan je eigen gedrag. Ik deed het een tijdje. Maar, eerlijk gezegd viel het me enorm zwaar om iedere dag op te schrijven wat me emotioneel bezighield. En wat ik daar dan van zou kunnen leren. Bedoeling was om het gevoel te herbeleven (volgens de Goeroe in het boek) om het te kunnen overstijgen. Klonk best. In theorie. Ik moest dan voor mijzelf bepalen welke les ik kon leren en het vervolgens ‘een plek geven’. Nogmaals: ik was erg jong. Ik haakte af.

Eind jaren ’90, zette ik een nieuwe stap in mijn ontwikkeling. De behoefte om hele epistels à la Bridget Jones te schrijven was er niet. Het november1zelfreflectiedagboek werd mijn boek der ervaringen. Ik dook in de informatie over de natuurreligie en begon de fasen van de Maan te volgen. De thema’s van de seizoenen te begrijpen. Van het woord dag-boek stapte ik af, want dagelijks schrijven deed ik toch al niet. Eens per maand, bij volle maan –zo sprak ik met mijzelf af- schreef ik over mijn ervaringen. Soms waren een aantal kernwoorden voldoende. Soms was er de behoefte een onderwerp verder uit te diepen. Een werkervaring, een vriendschap, leuke en minder leuke anekdotes. Soms slechts gekrabbel, vaak tekeningen met symbolen.

Door dat -soms gedachteloos- schrijven, gebeurde er iets. Er ontstond een dialoog met mijzelf en ik merkte dat ik daardoor zelfs op antwoorden stuitte. Inzichten die me hielpen bewust te zijn van mijn acties of belemmeringen. Conclusie. Door bewust de stap te zetten mijn eigen taal te kennen, groeide ik onbewust verder naar het leren van de Universele taal binnen de symboliek van de Tarot.

Groei-oefening

We bevinden ons diep in de herfst. De natuur wordt steeds kaler en de stilte van de winter wacht ons. Sfeer, samenzijn, delen… It’s the season! De Maan groeit momenteel naar haar volwassen fase en op 14 november staat zij als Supermaan boven ons. Dit, omdat zij dan heel dicht bij de Aarde staat. Daardoor lijkt het alsof ze groter is dan anders. Haar krachten nemen toe, ze straalt meer licht uit en gebruikelijke volle Maansverschijnselen kunnen heviger worden ervaren. Oei!

Je kunt deze ook maankracht gebruiken. Neem een groot stuk papier en stiften, potloden, waskrijt o.i.d. en laat je energie los op papier. Wellicht wil je gewoon eens iets krabbelen, een tekening maken. Of je gaat meer de diepte in en start een dialoog met jezelf. Schrijf bijvoorbeeld jouw meest ‘prangende’ vraag op. Vervolgens ga je alles wat direct in je opkomt als steekwoorden opschrijven. Hoe mal of schijnbaar onbeduidend ook. Schrijf zonder nadenken. Zonder te oordelen. En bekijk na een tijdje het resultaat. Probeer een vlechtwerk te maken van jouw woorden, totdat je de rode draad ziet. En het je precies geeft wat je nu nodig hebt.

Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar je bevindingen. Deel het gerust onder deze blog, als je wilt.

Blessings, Natasja

website_header

Voor meer informatie, inzicht of advies kun je bij mij terecht! www.navonne.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: