Film: The Light Between Oceans

“You only have to forgive one.

To resent, you have to do it all day, every day.”

Driftig wrijf ik de tranen weg die over mijn wangen lopen, links van mij zit de mannelijke filmrecensent van het Parool en voor mij die van BNN….. die zitten vast niet bij een emotionele film te sniffen….toch?

Welke film heeft mij tot deze tranen geroerd?

The Light between oceans, gebaseerd op de wereldwijde bestseller van M.L. Stedman. Deze meeslepende film start in het jaar 1926. Tom (Michael Fassbender) en Isabel Sherbourne (Oscar-winnares Alicia Vikander) bemannen een afgelegen vuurtoren voor de kust van West-Australië. Het is een stil en eenzaam leven voor het jonge, ongewenst kinderloze stel. Tot er na een storm in april een roeiboot aanspoelt met twee mensen erin: een dode man en een kleine, springlevende baby, een meisje. Tom begraaft de man en Isabel ontfermt zich over de baby, met wie ze al snel een sterke band krijgt. Ze haalt Tom over om te doen alsof ze hun eigen dochter is. Maar wanneer ze na twee jaar terugkeren naar het vasteland worden ze geconfronteerd met veel vragen van hun familie en vrienden en met een wanhopige vrouw (Oscar-winnares Rachel Weisz) die op zoek is naar haar dochtertje…

Deze lange film (133 minuten) zuigt mij compleet op in het leven van Tom en Isabel. Het acteerwerk van Fassbender en Vikander (zij hebben zelfs nog even een relatie gehad) evenals Weisz is zeer intens. Regisseur Derek Cianfrance (recente films: The Place beyond the pines & Blue Valentine) heeft de eenzaamheid, het drama en de kracht van de liefde zoals schrijver Stedman die in het boek heeft beschreven bijzonder goed weergegeven. Middels mooi camerawerk, de hoofdrolspelers waren veelvuldig in close-up, liet Cianfrance hen vaak zonder 1 woord te spreken het verhaal vertellen. De prachtige muziek van Alexandre Desplat (een zeer bekende Franse filmcomponist) maakt de cirkel rond…

Vanaf 10 november draait deze film in de bioscoop.

Wil je graag het boek lezen, dat kan natuurlijk ook! Er is nu een prachtige filmeditie uit:

9200000051780940 9200000002212573

Auteur:  M.L. Stedman – Uitgeverij: Boekerij – 349 pagina’s – Verschenen: september 2016 – ISBN: 9789022575093.

Ook is het boek te verkrijgen met een Nederlandse titel: Het licht van de Zee.

Auteur:  M.L. Stedman – Uitgeverij: Boekerij – 352 pagina’s – Verschenen: juni 2012 – ISBN: 9789022562307.

2 Comments on Film: The Light Between Oceans

  1. Wat kun jij een film mooi beschrijven. Jammer dat de bioscopen zo slecht toegankelijk zijn. Maar het boek ga ik zeker lezen. Zou ik dit mogen delen met mijn zus? Zij is geen lid en wil het ook niet worden maar geeft mij altijd tips voor goede films op tv.
    Nogmaals bedankt, Joke Broersen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers liken dit: